Αφιέρωμα – «ύμνος» του National Geographic Traveller στις Κυκλάδες

0 38

Είναι και δυναμικές και ειδυλλιακές, αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Μόλις κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο που φωνάζει Ελλάδα και τίτλο «Επιστροφή στα Ελληνικά Νησιά» το μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό TRAVELLER Απριλίου, από τον Παγκόσμιο οργανισμό «National Geographic». Με ένα αφιέρωμα 18 σελίδων για τις Κυκλάδες, μαγεύει στην κυριολεξία με την αναφορά του σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Σίφνο και Μήλο.

Editorial με συναισθηματική φόρτιση
«Καθώς πλησιάζετε τη Σαντορίνη με το πλοίο από τον Πειραιά, κάτι αξιοθαύμαστο συμβαίνει. Τα θορυβώδη πρόσωπα, τα παιδιά που βαριούνται και οι οικογένειες που ασχολούνται με το ταξίδι σαν να αντιμετωπίζουν αυτή την μετακίνηση λες και βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο – μια και διαρκεί αρκετές ώρες – όπως οι μέλισσες που μαζεύονται την άνοιξη στη γύρη, έτσι και εδώ πάνε όλοι ασυναίσθητα προς τη μία πλευρά του πλοίου. Στη θέα της παγκοσμίου φήμης καλντέρας – που λάμπει μέσα στον απογευματινό ήλιο και μαγνητίζει τους φωτογραφικούς φακούς και τα βλέμματα μας, υποκλίνονται. Στα χρώματα και τις σκιές, καθώς ο ήλιος καταβυθίζεται συνεχώς κάτω από τον ορίζοντα.»

Κάπως έτσι μας εισάγει το editorial του τεύχους Απριλίου στο θεματικό αφιέρωμα, με τον εκδότη Pat Riddell, καταφανώς ενθουσιασμένο να υμνεί αυτά που αντικρίζει. Και κλείνει το εισαγωγικό κείμενο της πρώτης σελίδας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σαντορίνη και η Μύκονος έχουν μια μαγεία που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αλλά αυτά τα νησιά έχουν πάντα και μια άλλη πλευρά, όπου η ζωή συνεχίζεται, όπως άλλωστε πάντα. Και τι γίνεται με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων; Είναι τόσα πολλά μαζί ως τοπικές κουλτούρες, αρχαίοι πολιτισμοί και ξεχωριστά τοπία. Εξερευνήστε τα κάθε εποχή και συναντήστε τους ντόπιους που κάνουν τις Κυκλάδες έναν διαρκή προορισμό.», η παρότρυνση του εκδότη.

Ολοκληρωτική η ελληνική παρουσία
Ένα τεύχος πραγματικό διαμάντι που αναφέρεται στον ήλιο, τη θάλασσα και τα ωραία και μοναδικά τοπία. Αρκετά νωρίς όπως κάνουν άλλωστε και όλοι οι «τουριστικοί» ανταγωνιστές μας, το τεύχος όχι μόνο σε θαμπώνει με την ελληνική μαγεία, αλλά και με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις να δείχνει τον όγκο της.

Σε ένα τεύχος 196 σελίδων, στις οποίες οι 41 είναι ολοσέλιδες καταχωρήσεις, οι 15 έχουν ελληνικό χρώμα. Καταχωρήσεις από την Σίφνο, την Μύκονο, την Αθήνα και την Κρήτη, έρχονται αντιμέτωπες με καταχωρήσεις από την Ινδονησία (3), την Ν. Αφρική (3), τη Νέα Ζηλανδία (3), την Ιταλία (2), την Αγγλία(2), την Κροατία (2 ½), την Πορτογαλία(2) την Μάλτα (1) και τις Μαλδίβες (1).
Με σκληρό ανταγωνισμό και από πλευράς τουριστικού περιεχομένου με μικρά αφιερώματα σε Τυνησία, Λισαβόνα, Μαϊάμι, Κωνσταντινούπολη, Μπορντό, Βομβάη, Ν. Κορέα και Ρωσία.

Ο αρθρογράφος P.Conghaile αναφερόμενος στις αναμνήσεις του δε στάθηκε μόνο στο καλό φαΐ, στο κολύμπι σε καθαρά νερά, στις πολύωρες συζητήσεις με τους ντόπιους, ούτε ότι δεν… αρρώστησε στο φέρυ. Απλώς εκεί που οι Κυκλάδες του ήταν αρεστές, τώρα είναι «ερωτευμένος». Πρόκειται για μια ευρύτερη τουριστική αντίληψη, που θέλει τον τουρίστα να βιώνει τον τοπικό χαρακτήρα του μέρους που επισκέπτεται, να συμμετέχει σε βιωματικές εμπειρίες, να νιώθει στο πετσί του την κουλτούρα του τόπου.
Πηγή: marketpost.gr

You might also like More from author

Comments

Loading...