Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study

0 26

«Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση» Αυτά  ανάφερε ο Νεκτάριος Σανρορινιός που απηύθυνε χαιρετισμό στην 5η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Θήρας στην Αθήνα, με κύριο θέμα φέτος: «Σαντορίνη, η επόμενη μέρα: προκλήσεις, σκέψεις, στόχοι», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα,

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση όλοι οι βουλευτές Κυκλάδων, οι κ.κ. Συρμαλένιος Νίκος, Μανιός Νίκος, Συρίγος Αντώνης του Σύριζα και Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ελευθερία Φτακλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θήρας κ. Μπελλώνια Ρούλα και Δαρζέντας Χαράλαμπος καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Φηρών κ. Πέτρος Πελεκάνος.

Ο Δήμαρχος Θήρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Σαντορίνη ενώ βασισμένος στη βιωμένη εμπειρία καθόρισε και τους στόχους για την «επόμενη» μέρα του νησιού μας, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:

  • Συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, όπως η αδιαφορία για την επιμέρους τήρηση των στοιχειωδών κανόνων σεβασμού του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
  • Αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.
  • Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.
  • Στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν την Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.
  • Συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να μειωθεί η διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.
  • Κάλεσμα της πολιτείας και όλων τους συναρμόδιων φορέων να γίνουν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή. Να μπορέσουν να διακρίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις απαιτήσεις της τουριστικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Θήρας ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας «Στο σημείο αυτό καλώ, όσους αμέσως προηγούμενα ανέφερα, να είναι συνομιλητές, συνεργάτες και συμπαραστάτες στο έργο μας για την  πρόοδο  και βελτίωση του τόπου μας και της οικονομίας του, που αφορά και στην ίδια την χώρα μας και στη διεθνή προβολή της».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ερευνητής του ΙΓΜΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Ο κ. Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της Σαντορίνης υπό το πρίσμα της ισόρροπης προστασίας και αξιοποίησης του φυσικού τοπίου και της γεωλογικής κληρονομιάς. Η μοναδικότητα της Σαντορίνης  ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους παρέχει τη δυνατότητα προσέλκυσης, με σχεδιασμό ειδικών δράσεων, υψηλού πολιτιστικού και οικονομικού επιπέδου επισκεπτών, όλο το χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Βιυγιουκαλάκη, η ύπαρξη ενός  «κανονιστικού πλαισίου» ρύθμισης της επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας στο νησί, μέσα από μία οργανωμένη συνέργια κεντρικών και τοπικών αρχών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου, ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή και βιώσιμη κατεύθυνση προς την αειφορία του τουριστικού προϊόντος με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

.

You might also like More from author

Comments

Loading...