Κάλεσμα της ΠΕ.ΚΙ.Ν. για την αναστήλωση της «Βρύσης του Αγά»

0 7

Την αναστήλωση της «Βρύσης του Αγά», που αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Νάξο, θέτει ως έναν από τους βασικούς της στόχους η Περιβαλλοντική Κίνηση του νησιού (ΠΕ.ΚΙ.Ν). Προβαίνοντας σε σχετικό κάλεσμα προς τους Ναξιώτες μηχανικούς για τη σύνταξη σχετικής μελέτης, αναφέρουν:
«Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο τότε Αγάς της Νάξου, εκεί στην ρεματιά που κατεβαίνει από τους Αϊ Γιάννηδες και συναντιέται με την παλαιά ημιονική οδό Χώρας- Γαλήνης-Εγγαρών, στο σημείο που ανάβλυζε το νερό μιας πηγής, έκτισε μια βρύση (κρήνη) που μέχρι και σήμερα ονομάζεται η Βρύση του Αγά. Μετά την διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου Χώρας-Γαλήνης-Εγγαρών, την μη διέλευση περαστικών από την παλαιά ημιονική οδό και την ανεύρεση άλλων πηγών υδροδότησης της Χώρας της Νάξου, η Βρύση του Αγά ξεχάστηκε από τους πάντες με αποτέλεσμα να γκρεμισθεί σε ερείπια και να σώζεται σήμερα μόνον ένα τμήμα του ανατολικού τοίχου της. Η Βρύση του Αγά είναι ένα πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα, προς Αρχιτέκτονες, Τοπογράφους και Πολιτικούς Μηχανικούς Νάξου που θέλουν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς, να συμβάλλουν σύντομα στην σύνταξη μελέτης για την αναστήλωση της Βρύσης του Αγά».
Την εν λόγω βρύση έχτισε ο Ισμαήλ Χασάν, τον Ιούνιο του 1759 στη μνήμη μίας εκ των συζύγων του, η οποία έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο από το άλογο της και σκοτώθηκε. Σε μαρμάρινη επιγραφή που είχε τοποθετηθεί στη βρύση, αναγραφόταν, «Χασάν Αγάς (Ισμαήλ Πασάς), ο ένδοξος βοεβόδας της Ναξιάς, την βρύση ταύτην έκτισε, μετά επιμελείας και το νερό εποίησε, εδώ να κατεβαίνει, να πίνει και να συγχωρνά καθείς όπου διαβαίνει».

Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑ

You might also like More from author

Comments

Loading...