Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ: Στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια, έρευνα και νέες τεχνολογίες

0 51

Για στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νεντανιάχου, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνεται ένας κύκλος συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πόλη η επιλογή της οποίας δεν έγινε τυχαία. “Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιστορία εξωστρέφειας, μιας δυναμικής πόλης που συμβιώνουν διαφορετικές ομάδες. Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν από τη ναζιστική θηριωδεία” τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι “ο διανθής ρόλος της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σήμερα, αλλά ευελπιστούμε και στο μέλλον”.
Αναφορικά με την ατζέντα της τριμερούς συνάντησης ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στο κομμάτι της οικονομίας συμφωνήθηκε η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στις τρεις χώρες. Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, η δημιουργία προγραμμάτων ανάμεσα στις τρεις χώρας, η σύνδεση της έρευνας σε αυτές, καθώς και η στήριξη των νέων επιχειρηματιών, είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για συνεργασία των τριών χωρών στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών καθώς και της διασποράς.
“Προκύπτει ένας κοινός βηματισμός στην οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την τεχνολογία” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Στη συζήτηση των τριών ανδρών αναφέρθηκαν και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής όπως το Συριακό και το Κυπριακό. «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη αξιόπιστων συνομιλιών των δύο πλευρών που στόχο θα έχουν την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. “Να επαναφέρουμε αξιόπιστες συνομιλίες με αμοιβαίο σεβασμό στην ανασφάλεια, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του λαού του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια, υπήρχαν όμως θέματα για τα οποία διαφωνήσαμε, όσον αφορά την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα δήλωσε ότι ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση με τον γ. γ των Ηνωμένων Εθνών, στις 4 Ιουνίου, τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ευχαρίστησε για τη στήριξή τους «στη διαδικασία προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους το συντομότερο δυνατό μία λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, να μπορούν να συνδημιουργούν, αλλά και με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, σταθερό και βιώσιμο στη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές αρχές τις ΕΕ, αφού θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ».
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επαναβεβαίωσε από πλευράς του «την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ αόκνως, όπως έπραξα μέχρι σήμερα, και από την άλλη πλευρά εξαρτάται πλέον αν και κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, της επανένωσης της πατρίδας μου, την επανένωση της πατρίδας όλων των Κυπρίων, της απαλλαγής από την κατοχή και της προοπτικής για ένα ασφαλές μέλλον».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νεντανιάχου μίλησε για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης, και την έντονη παρουσία της ισραηλιτικής κοινότητας σε αυτό. Διαπίστωσε ότι μέχρι πρόσφατα οι σχέσεις των άλλων δύο χωρών με το Ισραήλ ήταν ψυχρές, κάτι που όπως είπε έπρεπε να αλλάξει. “Είμαστε τρεις δημοκρατικές χώρες που μπορούμε να συνυπάρξουμε και να συνδημιουργήσουμε” τόνισε.
Τέλος, αναφορικά με το κοινό μέλλον των τριών χωρών ο κ. Νεντανιάχου αναφέρθηκε στις συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου, αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, όπως η συμφωνία για την ανταλλαγή φοιτητών.
Σημειώνεται ότι πριν τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών προηγήθηκε η υπογραφή των κοινών ανακοινωθέντων της Τριμερούς συνάντησης.
Στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Στην οικοδόμηση στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασιών προχωρούν η Ελλάδα και το Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για θέματα περιφερειακής ασφάλειας με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τον διπλωματικό σύμβουλο Β. Καλπαδάκη και τον Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Τσίπρα. Παράλληλα οι υπουργοί της Ελλάδας πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις με τους ομόλογους τους για τα θέματα του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών αλλά και της διασποράς.

Υπερτριπλασιασμός εμπορικών συναλλαγών-Ενεργειακή συνεργασία
Τον στόχο υπερτριπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ισραήλ (εισαγωγών και εξαγωγών), ώστε να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ σήμερα, διατύπωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ενώ παράλληλα συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το έργο του αγωγού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη, ένα έργο που χαρακτηρίστηκε βιώσιμο και εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Για το έργο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες βιωσιμότητας.
Η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο αγωγός East-Med όχι μόνο θα είναι βιώσιμος αλλά ερώτημα αποτελεί αν θα είναι επαρκής για να καλύψει τα μεγάλα αποθέματα αερίου που υπάρχουν στο Ισραήλ.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο “Euro-Asia Interconnector” που θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική. Πρόταση της Ελλάδας ήταν να προστεθεί οπτική ίνα με επιπλέον κόστος 10% ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών.
Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί για το έργο χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ενώ έχουν γίνει και όλες οι μελέτες βιωσιμότητας. Το έργο βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο και πλέον αναμένεται να προχωρήσουν στη φάση της συγκρότησης consortium επενδυτών και υλοποίησης.
Παράλληλα τονίστηκε η πρόθεση αύξησης των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των λιπασμάτων, της φαρμακοβιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του real estate.
Ψηφιακή πολιτική και προώθηση συνεργασιών καινοτομίας
Όσον αφορά στην ψηφιακή πολιτική, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, θα υπάρξουν συνεργασίες στον τομέα των ανοιχτών και δημόσιων δεδομένων και η αξιοποίηση των προωθημένων συστημάτων καταγραφής δεδομένων υγείας που διαθέτει το Ισραήλ στην πρόληψη και την διάγνωση για μια “υγεία του μέλλοντος”. Ακόμη εκφράστηκε η ανάγκη για συνεργασία στους τομείς των smart things καθώς και της κινητής τηλεφωνίας με δίκτα οπτικών ινών 5G και ένταξη στις εφαρμογές των smart cities. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράφηκε διμερή συμφωνία για αδελφοποίηση μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων για την προώθηση προγραμμάτων mentorship όπου Έλληνες απόφοιτοι μηχανικοί θα εργάζονται στο Ισράλη με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών ζητημάτων βρέθηκε η διαχείριση και οικονομία του νερού με στόχο τις συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας από τα προηγμένα συστήματα που διαθέτει το Ισραήλ (π.χ.συστήματα αφαλάτωσης νερού) αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της θαλάσσιας ρύπανσης.
Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
“Η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορία που μοιραζόμαστε από κοινού, και η Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι και δική μας ιστορία και κομμάτι της δικής σας ιστορίας”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το μουσείο ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, μια τελετή που έγινε στην αίθουσα “Μωρίς Σαλτιέλ” του Μεγάρου Μουσικής.
Το παρών στην τελετή έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, ως “μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία και συμβολισμό λόγω της παράδοσης ειρηνικής συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων, μια πόλη που σχεδόν ο μισός πληθυσμός ήταν Έλληνες εβραϊκής καταγωγής.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης στην ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος που θα διασφαλίσει, όπως είπε, τόσο την μνήμη για τον πόνο και τα μαρτύρια που βίωσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα “θα αποτελεί και μια υπόσχεση ότι στο παρόν και το μέλλον οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε κάθε τι που απειλεί την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή”.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στους δεσμούς της Θεσσαλονίκης με το Ισραήλ που υπάρχουν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ και παράλληλα υπενθύμισε τις δύο καταστροφές, την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέκαψε την εβραϊκή συνοικία, και τη δεύτερη καταστροφή, “μια μεγαλύτερη λαίλαπα, η λαίλαπα του ναζισμού που κατέκαψε περίπου το 95% αυτής της περήφανης και εξαιρετικής Εβραϊκής Κοινότητας”.
Τόνισε ακόμη τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η πλακέτα που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, λόγοι διασφάλισης της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αλλά και λόγοι πρόληψης. “Εμείς θυμόμαστε πάντα την απώλεια αυτών των ανθρώπων, των αδελφών μας Εβραίων, αλλά επίσης δεσμευόμαστε να μην συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Αυτό είναι το νόημα και αυτός είναι ο σκοπός που είμαι εδώ, που θα διαφυλάξει το κράτος του Ισραήλ. Και πιστεύω ότι αυτή η πεποίθηση πρέπει να διαμοιράζεται σε όλη την ανθρωπότητα” είπε χαρακτηριστικά.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Τα μέτρα της αστυνομίας είναι εκτεταμένα από το βράδυ της Τετάρτης, με τη συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων από τους όμορους νομούς αλλά και το λιμενικό. Η οδός Μαρία Κάλλας αλλά και ένα μέρος της Μαρτίου ήταν καθ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης κλειστές, ενώ κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των τριών ηγετών οι δρόμοι του κέντρου έκλειναν επίσης.
Παράλληλα, το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις, ενώ πλοία του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται παραπλεύρως του Μακεδονία Παλλάς και του Μεγάρου Μουσικής.
Στις 7 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις από οργανώσεις και συλλογικότητες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Ισραήλ.
Στην πλατεία Αγίας Σοφίας είναι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης, ενώ στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση από οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πηγή: www.stokokkino.gr

You might also like More from author

Comments

Loading...