«Έπεσαν» οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες

0 19

Πρόκειται για δύο οικόπεδα που ανήκουν στο Ιόνιο – Γ. Σταθάκης: “Σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μια πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία

Στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» προχώρησαν χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των εταιρειών παραχωρησιούχων. Βάσει αυτών, το «Ιόνιο» αναλαμβάνουν η κοινοπραξία Repsol – ΕΛ.ΠΕ. και το «Μπλοκ 10» η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Γ. Σταθάκης: Έμφαση στο περιβάλλον

Ακολούθως, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως, σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μια πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία”.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη και η οποία είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Τόνισε ακόμη ότι με τη σημερινή υπογραφή αλλά και με τις αντίστοιχες συμβάσεις για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι οι εξελίξεις στον τομέα αποτελούν μέρος των εξελίξεων που αφορούν το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπαίνει στον χάρτη των υδρογονανθράκων με δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή.

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την Κρήτη θα αυξηθούν σε εννέα. Καταφέραμε να δείξουν έμπρακτα ενδιαφέρον για τη χώρα εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Total και η Edison» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά και στη συνεργασία με τη Repsol για την περιοχή του Ιονίου. Διαβεβαίωσε δε ότι ο όμιλος, με συνεργασίες τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες, έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, η οποία, όπως είπε, είναι μια καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννης Μπασιάς επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να εξερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, ενώ ανήγγειλε ότι τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν έρευνες σε χερσαίες λεκάνες, όπως είναι τα Γρεβενά και η Θράκη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol Mikel Erquiagaσημείωσε ότι το σημερινό είναι το τρίτο συμβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία στη χώρα μας ύστερα από μια μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε το 2015.

Επανέλαβε τη δέσμευση του ομίλου για έρευνες στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε ως κλειδιά της επιτυχίας τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο, την επιλογή σωστών τοπικών συνεργατών, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, και την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι διαμαρτυρία κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες έκαναν την ώρα της τελετής υπογραφής των συμβάσεων έξω από το υπουργείο συλλογικότητες και ακτιβιστές της Greenpeace.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

You might also like More from author

Comments

Loading...