Έρευνα του ΙΟΒΕ : το 64% των Ελλήνων με δυσκολία καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους

0

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Ιανουάριο 2019 φαίνεται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων καλύπτει μετά βίας τις υποχρεώσεις τους.

Η αναλογία των πολιτών που καλύπτουν μετά βίας τις υποχρεώσεις τους έφθασε το 64% τον Ιανουάριο, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.

Το 43% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 12% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +0,4 και -0,5 μονάδες αντίστοιχα.

 

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -24,6 (από -24,1) μονάδες.

Το 48% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 17% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -14,2 και -10,2 μονάδες.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -26,9 (από -32,9) μονάδες.

Το 56% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις 13,4 μονάδες στην ΕΕ και στις -14,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.

 

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβλήθηκε τον Ιανουάριο, παραμένοντας τις -68,4 μονάδες. Το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -2 μονάδες αντίστοιχα.

 

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο, στις +17,7 μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 44%, με το 24% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +9,2 και +6,4 μονάδες αντίστοιχα.

 

Πτώση καταγράφει τον Ιανουάριο ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, στις +5 (από +8,2) μονάδες. Το 39% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 35% αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +21,1 και +15,5 μονάδες.

Μείωση του ποσοστού που δηλώνει ότι «αντλεί από τις αποταμιεύσεις του» Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 64% (από 60%), ενώ μειώθηκε στο 11% (από 13%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 15% (από 14%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» κινούνται στο 10% (από 12%).

 

Τον Ιανουάριο, στην έρευνα καταναλωτών εξετάζονται τρία επιπρόσθετα ζητήματα σε τριμηνιαία βάση, τα οποία εξειδικεύουν περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση.

 

Το 92,3% (από 95,5%) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.

 

Οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο κινείται τον Ιανουάριο η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,3 (από -93,6) μονάδες, επίδοση χειρότερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στις -82,1 (από -81,2) και τις -86,8 (από -86,4) μονάδες, στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το 0,9% (από 1,9%) των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει εκ νέου ότι ίσως να προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

 

Κάμψη καταγράφεται στον δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις -78,8 (από -76,1) μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έφτασαν τις -50,8 (από -49,9) στην ΕΕ και τις -55 (από -54,5) μονάδες στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν 9,5% (από 10,9%).

ΠΗΓΗ: ΙΟΒΕ

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα