Αγώνες και στρατηγική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

0

O Αλέξης Τσίπρας, πριν από δύο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη, πρόταξε την ανάγκη για μια νέα κοινωνική συμφωνία. Ένα πειστικό, ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό, εναλλακτικό πρόγραμμα, που έχει στον πυρήνα του την έννοια της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για την κοινωνία. Την ώρα που η αβεβαιότητα και η ανησυχία των πολιτών παγιώνεται και εντείνεται καθημερινά, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του την επαναφορά της έννοιας της ασφάλειας. Ασφάλεια στην υγεία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα.

Στις συσκέψεις και στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα πεδία. Η συνεδρίαση εξάλλου του Πολιτικού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, αποτύπωσε αυτό το κλίμα. Αν και είχε προηγηθεί η διαμόρφωση δύσκολου κλίματος εσωστρέφειας, φάνηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος είναι αποφασισμένοι να υπερβούν την εσωτερική γκρίνια με σκληρή και δομημένη αντιπολίτευση.

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Κυρίως όμως με το βλέμμα στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει τις βάσεις διαμόρφωσης του προγραμματικού οπλοστασίου, προαναγγέλλοντας μια συνολική και στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της. Άλλωστε ένας από τους προβληματισμούς που απασχολούν τα στελέχη του κόμματος είναι το γεγονός πως ενώ η κυβερνητική φθορά επιτείνεται -όπως αποκαλύπτουν και οι δημοσκοπήσεις- και η οργή των πολιτών φουντώνει, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή αυτό το ρεύμα να μετατρέπεται σε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, δεν συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει πολιτική και κοινωνική εγρήγορση, περαιτέρω προγραμματική επεξεργασία, πολιτική, κοινοβουλευτική και κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια.

Εγκληματικές ευθύνες στην Υγεία

Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, καταλογίζοντας εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης. “Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει ‘πυροσβεστικά’ και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά”, τόνιζε, μετά το περιστατικό στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στήριξη στους δίκαιους αγώνες των μαθητών

Πέραν όμως της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υγεία, στην οικονομία, στην εργασία, εκτιμούν ότι, ταυτόχρονα με τη “σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης”, ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει τους μαζικούς αγώνες των μαθητών ανά την Ελλάδα, που διεκδικούν όρους ασφάλειας στα σχολεία τους. Απευθύνει μάλιστα κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να στηρίξει τους αγώνες των μαθητών και “να προστατέψει τους αγωνιζόμενους μαθητές από τη βία και τον αυταρχισμό στον οποίο εκβάλλει ο κοινωνικός συντηρητισμός και ο αυταρχικός-νεοφιλελεύθερος οίστρος της κυβέρνησης”.

Αντί διαλόγου, αυταρχισμός και συκοφάντηση

Το Τμήμα Παιδείας του κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας ότι, αντί να μπουν σε διάλογο με τους μαθητές, “επιστρατεύουν το κλασικό αντιδημοκρατικό εγχειρίδιο του αυταρχισμού, της επιβολής σιωπητηρίου, της συκοφάντησης και των ψευδών”. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Κεραμέως τονίζουν πως, αντί να προετοιμάζει τα σχολεία για τη νέα χρονιά, προετοίμαζε την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, όχι για τις ανάγκες της πανδημίας αλλά για να αντιμετωπίσει κάθε φωνή διεκδίκησης.

Μόνη δικαίωση, οι ναζί στη φυλακή

Μεγάλο βάρος δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο αντιφασιστικό κίνημα, με ορόσημο την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την ανάγκη για μαζική παρουσία των δυνάμεων του κόμματος στην κινητοποίηση έξω από το εφετείο. Από την Πέμπτη μάλιστα την Κουμουνδούρου κοσμεί ένα γιγαντοπανό με το πρόσωπο του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και το σύνθημα: “Μόνη δικαίωση, οι ναζί στη φυλακή”.

Οργή για τον διορισμό Ζαρούλια

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, στο μεταξύ, ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή, με υπογραφή του Κ. Τασούλα. “Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: “Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει όμως ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια”.

Στους τύπους και στους κανονισμούς εστίασε η απάντηση κύκλων του προέδρου της Βουλής, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα πρώην κοινοβουλευτικών ομάδων να ζητήσουν μετακλητό υπάλληλο. Σημειώνουν δε ότι ο πρόεδρος της Χ.Α. ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε και ζήτησε τον διορισμό της κ. Ζαρούλια. Όσο για τον χρόνο του διορισμού, ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Ν. Μιχαλολιάκος.

“Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κ. Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφασή του”, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, θορυβημένο από τις αντιδράσεις, το Μαξίμου αναζητούσε τρόπους ακύρωσης του διορισμού.

avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα