Αθηνά Λινού: Χρειάζονται μέτρα ακόμη και μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας

0

Την ανάγκη εγρήγορσης για ένα πολύ πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας επισημαίνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis Αθήνα Λινού στη συνέντευξή της στην ΑΥΓΗ. Η κ. Λινού αναφέρεται επίσης στην προστασία των εκπαιδευτικών όταν ανοίξουν τα σχολεία, στην ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, στην προετοιμασία του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση των αντιεμβολιαστών, καθώς και στην ανάγκη τυχαίων δειγματοληπτικών τεστ στον γενικό πληθυσμό. Τέλος, αναφερόμενη στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, η κ. Λινού δηλώνει ότι, αν χρειαστεί η συμμετοχή της σε οποιοδήποτε σχήμα, είναι υποχρεωμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Κυρία Λινού, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται λόγος για το τρίτο κύμα πανδημίας, ενώ δεν τελειώσαμε ακόμα με το δεύτερο. Πού βασίζεται αυτή η πρόβλεψη και τι σημαίνει για εμάς στην Ελλάδα;

Η συζήτηση που αφορά το πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας είναι αναμενόμενη και πιθανόν να οδηγήσει σε βελτίωση των αποφάσεων για την ευρύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας. Προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι οι μεγάλες πανδημίες έχουν συχνά τρίτο και τέταρτο κύμα. Η άποψη, εκτός από τη γενική εμπειρία, βασίζεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει νοσήσει και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της διασποράς και τρίτου κύματος.

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος είναι να περιορίσουμε το μέγεθος του δεύτερου κύματος και να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, ακόμα κι αν ελεγχθεί σύντομα το δεύτερο κύμα, να συνεχιστεί η τεράστια προσπάθεια της εφαρμογής όλων των προληπτικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα η ελάχιστη διασπορά της νόσου.

Γίνεται μια κριτική στην κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα lockdown που είναι διάτρητο και ότι θα έπρεπε να έχει προσανατολιστεί σε ένα lockdown σύντομο αλλά πολύ αυστηρό. Εσείς τι πιστεύετε;

Κάθε lockdown βοηθάει στη μείωση της διασποράς. Η σοβαρότητα και η συνέπεια στην εφαρμογή του καθορίζει και το μέγεθος της μείωσης των κρουσμάτων. Σε περιόδους κρίσιμων αποφάσεων πρέπει να εκτιμώνται ταυτόχρονα οι συνέπειες κάθε κίνησης και να γίνεται προσπάθεια γενικής αποδοχής των μέτρων ώστε να είναι αποτελεσματικά. Είναι δύσκολο να αποφασίσει κάποιος αν ένα πιο αυστηρό lockdown θα οδηγήσει μακροχρόνια σε καλύτερα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανοίξει πρώτα από κάθε τι άλλο τα σχολεία λέγοντας ότι εκεί ο κίνδυνος είναι περιορισμένος. Πολλοί εκπαιδευτικοί όμως, που είναι άνω των 50 ετών, ανησυχούν.

Ο κίνδυνος νόσησης για τα πολύ μικρά παιδιά φαίνεται ότι πράγματι είναι μικρός. Η πιθανότητα όμως έκθεσης των εκπαιδευτικών παραμένει, χωρίς να είναι αναγκαίο ότι η νόσος θα προκύψει λόγω της παρουσίας τους κοντά στα πολύ μικρά παιδιά. Η διασπορά είναι πιθανή λόγω της έκθεσης στους ενηλίκους που συνωστίζονται κατά την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο ή και κατά τη λήξη των μαθημάτων. Θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν μέτρα ώστε τα παιδιά να προσέρχονται σταδιακά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, καθώς και να αποφεύγεται η συνάντηση εκπαιδευτικών είτε μεταξύ τους είτε με τους γονείς.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια βιαστική προσπάθεια να ανοίξουν και να στελεχωθούν πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ. Είναι δυνατόν αυτό να γίνει με το προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία μας; Φοβάστε το ενδεχόμενο να «καούν» (burn out) οι υγειονομικοί από την παρατεταμένη υπερπροσπάθεια;

Αν ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία συνεχίσει να αυξάνεται, αυτόματα θα αυξηθούν και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα πρέπει να διασφαλιστεί η ψυχική υγεία των λειτουργών Υγείας που υπηρετούν στις μονάδες.

Ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν η αξιοποίηση εθελοντών γιατρών, κυρίως από τον χώρο της ιδιωτικής ιατρικής. Δυστυχώς όμως η νομοθεσία που αφορά την εθελοντική εργασία δεν έχει επικαιροποιηθεί στη χώρα μας και η προσφορά εθελοντών ιατρών είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε ήδη συνταξιούχων, που η υγεία τους όμως επιτρέπει τη συμμετοχή τους στο τεράστιο αυτό έργο, δεν είναι εφικτή λόγω νομικών δυσκολιών.

Επιπλέον φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα που δυσκολεύουν ακόμα και τη μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στις μονάδες την κρίσιμη αυτή την περίοδο. Τέλος, υπάρχουν ειδικότητες γιατρών που δεν έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν, ενώ θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Κλασικό είναι το παράδειγμα των γιατρών εργασίας και άλλων ειδικοτήτων.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ασθενήσει ή έχουν πεθάνει ακόμα πολλοί ιερωμένοι από κορωνοϊό. Πιστεύετε ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα των εκκλησιών;

Οι εκκλησίες είναι ήδη κλειστές. Η διασπορά μεταξύ των κληρικών δεν νομίζω ότι είναι μεγαλύτερη από τη γενική διασπορά στη χώρα. Ο ιός δεν επιλέγει θύματά του και είναι μεταδιδόμενος από την αναπνευστική οδό.  Όπου λοιπόν υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν και κρούσματα. Γι’ αυτό τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και η χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι εντελώς απαραίτητα.

Ο ΠΟΥ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τεστ – ιχνηλάτηση – απομόνωση και αρκετές χώρες που έδωσαν έμφαση πάνε καλά. Εδώ δεν κινούμαστε σε αυτήν τη λογική. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα τεστ και η ιχνηλάτηση είναι όντως εξαιρετικά χρήσιμα. Χρησιμότερο είναι όμως να έχουμε επανειλημμένα τεστ σε τυχαία δείγματα του πληθυσμού, τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά του συνόλου, ώστε να ξέρουμε που υπάρχουν πηγές διασποράς και να επεμβαίνουμε.

avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα