Αλέξης Τσίπρας : ζητά έκτακτα μέτρα στήριξης της Κοζάνης

0
Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας της Κοζάνης, η οποία πλήττεται τόσο από την πανδημία του κορωνοϊό όσο και από την απολιγνιτοποίηση, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Σε συνάντησή του με τους πέντε δημάρχους της περιφερειακής ενότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία. Τόνισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής αυτήν την πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, «πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι η δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πραγματοποιείται, επειδή είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας στην οποία εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα στη δεύτερη φάση της πανδημίας. «Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλά lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν», ανέφερε. «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπως είπε, ήρθε στην πόλη για να δει πώς είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και στο τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, για το οποίο πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ενίσχυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών σε ΜΕΘ ή σε προσωπικό. Τόνισε ακόμη ότι η Κοζάνη δεν πρέπει να έχει την αρνητική πρωτιά στο θέμα της πανδημίας, αλλά να έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία με έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.

«Το μερικό… ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή κι έχει φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες», σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, προσθέτοντας πως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του κορωνοϊού και της απολιγνιτοποίησης.

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στο δημαρχείο Κοζάνης φορώντας μάσκα και συνοδευόμενος από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό και Αλέξη Χαρίτση. Σε όλες τις επαφές του τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στο νομό θα τηρηθούν αυστηρά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συνεχίζει τις επαφές του με φορείς υγείας του νομού, παραγωγικούς φορείς του νομού και εκπροσώπους εργαζομένων.

Η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σήμερα στην έκτη ημέρα του lockdown που επιβλήθηκε από την Πολιτική Προστασία, μετά τη συνεχή άνοδο των περιστατικών κορωνοϊού. Χθες, στο αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων που σημειώθηκε στη χώρα μας, η Κοζάνη κατέγραψε για άλλη μια φορά διψήφιο νούμερο, και πιο συγκεκριμένα 20 κρούσματα από τα οποία μόλις τα 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Υπό πίεση το Μαμάτσειο

Την ίδια ώρα, σε οριακή κατάσταση είναι το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως δήλωσε χθες Τρίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος, «η πτέρυγα της Παθολογικής Κλινικής με 45 κλίνες περιθάλπει ασθενείς με COVID», ενώ για τις ανάγκες νοσηλείας άλλων περιστατικών χρησιμοποιούνται κλίνες από τη Χειρουργική, την Καρδιολογική και την Μαιευτική κλινική. Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τα νοσοκομεία της Βέροιας, της Κατερίνης αλλά και της Θεσσαλονίκης ώστε «εάν κάποιος ασθενής με COVID ή άλλη πάθηση χρειάζεται νοσηλεία κι εμείς έχουμε πληρότητα, μετά τις ενδονοσοκομειακές εξετάσεις να γίνεται άμεσα η διακομιδή του στα παραπάνω νοσοκομεία». Τόνισε, τέλος, ότι ασθενείς εκτός COVID-19 μεταφέρονται για νοσηλεία και στο νοσοκομείο Γρεβενών.

ΠΗΓΗ : avgi.gr

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα