Αμοργός: Μαθήτρια ΑμεΑ δε μπορεί να μεταφερθούν στο σχολείο -Τι απαντά ο Γ.Λεονταρίτης

0

 

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το πρόβλημα μεταφοράς μαθητών εξέδωσε ο Δήμος Αμοργού, το οποίο εστάλη προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με κοινοποίηση στους τοπικούς βουλευτές του νομού Κυκλάδων.

Το ψήφισμα επικεντρώνεται στο πρόβλημα μεταφοράς δύο μαθητριών ΑμεΑ του Δημοτικού Σχολείου Αρκεσίνης και του Γυμνασίου Αμοργού, θέμα το οποίο έχει πάρει κοινωνικές προεκτάσεις στο νησί και χρήζει επίλυσης. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή “Αποχρώσεις” του Μεσόγειος  FM,  τόνισε πως η περιφέρεια είναι διατεθειμένη να καλύψει οικονομικά την μεταφορά του παιδιού, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει να το κάνει , ούτε ταξί, ούτε λεοφωρεία, ούτε οι γονείς του παιδιού.

Το ψήφισμα αναφέρει:

Μετά από 8 χρόνια φοίτησης σε σχολεία της Αμοργού, μαθήτρια ΑμεΑ δεν χαίρει του νόμιμου δικαιώματος μεταφοράς της, από και προς το Γυμνάσιο Αμοργού. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, ο Δήμος Αμοργού έδωσε προσωρινή λύση στο θέμα αυτό, αναμένοντας την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να αναλάβει τις ευθύνες της ως καθ’ ύλην αρμόδια.

Αντί αυτού, για άλλη μια φορά απαξιώνουν τα εκπαιδευτικά δικαιώματα παιδιού ΑμΕΑ προκλητικά. Οι «λύσεις» που προτείνονται προφορικά στους γονείς από τους αρμόδιους της Περιφέρειας είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Είναι εντελώς παράλογο να είναι οι δάσκαλοι στις θέσεις τους και κάποιοι μαθητές να μη μπορούν να πάνε στο σχολείο. Είναι εντελώς εξοργιστικό και παράδοξο, να χαρακτηρίζεται η μεταφορά παιδιών προς κι από το σχολείο ως «ασύμφορη».

Συμφέρον για μια χώρα είναι πρωτίστως η μόρφωση κι η υγεία των παιδιών.

Για τους παραπάνω λόγους,

Ζητάμε, να παραταθεί άμεσα η ως τώρα σύμβαση για την μεταφορά μαθήτριας κάτοικου Κολοφάνας από και προς το Δημοτικό σχολείο Αρκεσίνης, καθώς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μεταφορά μαθήτριας ΑμεΑ κάτοικου Θολαρίων από και προς τον Γυμνάσιο Αμοργού.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεδομένου ότι η Περιφερειακή αυτή αρμοδιότητα είναι πηγή πολλών προβλημάτων, δεδομένου ότι οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν άμεση και ολοκληρωμένη γνώση των ιδιαίτερων νησιωτικών συνθηκών, θεωρούμε σκόπιμη και αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ή Κ.Υ.Α. η οποία να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή στους Δήμους, καθώς και τα κονδύλια που διατίθενται από το Υπουργείο Παιδείας για το σκοπό αυτό.

 

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα