Αρχιπέλαγος : Αν η παράνομη αλιεία δεν σταματήσει, σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια

0

Η Μεσόγειος είναι γνωστή για τα θαλασσινά της, είναι όμως και μία από τις πιο υπεραλιευμένες θάλασσες στον κόσμο.

«Αν η παράνομη αλιεία δεν σταματήσει, σε 20 χρόνια τα αλιευτικά αποθέματα της Ευρώπης μπορεί να εξαφανιστούν» λέει η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας στην Ελλάδα Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μήλιου

Ο μπακαλιάρος, ο γάδος, η γαρίδα και άλλα θαλασσινά αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Ο πληθυσμός τους, όμως, μειώνεται. Στις ευρωπαϊκές θάλασσες υπάρχουν κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αλιείς μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην και τα αλιευτικά αποθέματα μπορούν να αναπληρώνονται. Ωστόσο, αυτή η λεπτή συμφωνία μεταξύ των αλιέων και της φύσης υπονομεύεται από την αλιεία εκτός εποχής, τη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων βυθού ή άλλες παράνομες πρακτικές με καταστροφικές συνέπειες.

Το 2017 η ΕΕ πραγματοποίησε περίπου 70 επιθεωρήσεις μεγάλης κλίμακας σε αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοικτά της νότιας Σικελίας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν αποδεικτικά στοιχεία παράνομης αλιείας στο 30 % των σκαφών που έλεγξαν και ενημέρωσαν σχετικά τις ναυτιλιακές αρχές και δικαιοδοσίες της ΕΕ. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα στέφονταν με επιτυχία χωρίς τις τοπικές οργανώσεις και τους επιστήμονες, καθώς και τους δορυφόρους και το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών θαλάσσιας ασφάλειας και ακτοφυλακής της ΕΕ.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα