Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

0

Mια κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως η πρόταση δυσπιστίας απέναντι σε υπουργό μιας κυβέρνησης με αυτοδυναμία, ως γνωστόν δεν ενέχει κινδύνους για την ευστάθειά της. Ωστόσο είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για «μονομαχία» του εκάστοτε πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για να αναδειχθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην κυβερνητική πολιτική.

Υπό αυτή την έννοια, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του να καταθέσουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό οικονομικών, που έφερε στη Βουλή για ψήφιση με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο – καρμανιόλα για τον πτωχευτικό κώδικα, κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη.

Υπάρχει, δε, η δυνατότητα να εξαχθούν ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά συμπεράσματα:

  • Η κυβέρνηση και η ΝΔ έδειξαν πως πιάστηκαν στον ύπνο με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ανάχωμα στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Η κίνηση αυτή είχε σκοπό -μεταξύ άλλων- να γίνει γνωστό τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έδειξαν πως δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν, καθώς εξάντλησαν τις ομιλίες τους μόνο στο να αναπαράγουν ψεύδη για το τι έπραξε και τι δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πιστωτών. Είναι άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις τους πολίτες ότι η απώλεια της πρώτης κατοικίας θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα φτωχά ή φτωχοποιημένα νοικοκυριά
  • Δόθηκε η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει, λοιπόν, τι ακριβώς συνέβη στο παρελθόν, αλλά και το τι θα συμβεί στο μέλλον, όταν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση η Αριστερά. Η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως θα καταργήσει τον κώδικα ως πρώτη κίνηση της «δεύτερης φοράς Αριστερά» έφτιαξε και ένα σαφές πολιτικό όριο με την κυβέρνηση, προς επίρρωση όσων κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
  • Έγινε το πλέον σαφές πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τη μπάλα στην εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία επιμένει την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έδειξαν να παραληρούν για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τα 12 μίλια σε περιοχές της νησιωτικής μας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε ο -προφανώς στριμωγμένος λόγω Χρυσής Αυγής- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (και παλιότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης) και το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον Νίκο Δένδια και τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

    avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα