Διαβάστε το παρασκήνιο για την «καυτή πατάτα» της ΕΑΣ που τα μάζεψε άρον άρον!

0

Την ώρα που ο νομικός σύμβουλος της με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της ΕΑΣ Νάξου βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες στην επί της οδού Πατησίων έδρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δίνοντας εξηγήσεις στα πλαίσια έρευνας της εν λόγω επιτροπής για το αν χειραγώγησε ή όχι με την περίφημη ανακοίνωσή της η ΕΑΣ και αν καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός…

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε για να εξετάσει την εισήγηση της Επιτροπής για το αν καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός στην αγορά πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ που δραστηριοποιείται στις αγορές αυτές.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου και επικεντρώθηκε στο να ελέγξει τη συμπεριφορά και το ρόλο της Ένωσης.

Ειδικότερα στην υπόθεση η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ η οποία προσπάθησε να χειραγωγήσει, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, τους παραγωγούς μέλη της, τις τιμές λιανικής πατάτας και της τιμές παραγωγού γάλακτος.

Πέρα από τις εξηγήσεις, άρον – άρον προχθές το βράδυ η ίδια η διοίκηση της ΕΑΣ ανακάλεσε την περίφημη ανακοίνωση…

Όπως επισημαίνεται στην ανάκληση, μετά την ανεπιφύλακτη ανάκληση της υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφασης, οι παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν τις πατάτες τους φθινοπωρινής καλλιέργειας ελεύθερα ακόμα και για διάθεση εκτός Νάξου χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία συνέπεια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση ανάκλησης

’’ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ
Αγαπητοί παραγωγοί, με την παρούσα σας κάνουμε γνωστό, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Νάξου ΑΕΣ ΑΕ με την υπ’ αριθμ. 218 απόφαση του της 19-12-2017 αποφάσισε τα εξής:

1. Ανακαλείται άμεσα και στο σύνολό της η υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία ζητούσαμε από τους παραγωγούς να μην διαθέτουν πατάτα φθινοπωρινής καλλιέργειας σε ανθρώπους που θα τη διέθεταν εκτός Νάξου. Συναφώς υπογραμμίζουμε ότι η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. μοναδικό σκοπό είχε να καταστεί δυνατό να πωληθούν οι πατάτες καλοκαιρινής εσοδείας μικρής ποσότητας που είχαν παραδώσει στην Ε.Α.Σ. οι παραγωγοί της Νάξου και συντηρούνταν σε ψυκτικούς θαλάμους. Εάν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα (24.11.2017 έως 24.12.2017) διακινείτο η πατάτα της νέας εσοδείας, δεν θα ήταν δυνατό να πωληθούν οι πατάτες της παλαιάς καλλιέργειας του καλοκαιριού. Για το αναφερόμενο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσαν οι παραγωγοί να αποθηκεύσουν τις πατάτες τους στα ψυγεία μας χωρίς καμία χρέωση και στη συνέχεια να τη διαθέσουν όπου αυτοί θέλουν. Ήταν δηλαδή ένα πρόσκαιρο μέτρο μερικών ημερών με το οποίο θα ωφελούνταν οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου και η πατατοκαλλιέργεια. Η αγορά ήταν επαρκώς εφοδιασμένη με πατάτα Νάξου καλοκαιρινής καλλιέργειας.

2.Σε καμία περίπτωση, η ΕΑΣ δεν επιθυμούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό, ούτε πολύ περισσότερο να χειραγωγήσει τις τιμές στην αγορά πατάτας ή γάλακτος. Μετά την ανεπιφύλακτη ανάκληση της υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφασης, οι παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν τις πατάτες τους φθινοπωρινής καλλιέργειας ελεύθερα ακόμα και για διάθεση εκτός Νάξου χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία συνέπεια.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι όπως δεκαετίες έτσι και τώρα θα ενισχύσετε περισσότερο την συνεταιριστική οργάνωση της Ε.Α.Σ. Νάξου η οποία είναι ο δικός σας φορέας και προασπίζει τα συμφέροντά σας.
Νάξος 19 Δεκεμβρίου 2017
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ’’
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ: “ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ…”

Για το θέμα αυτό μάλιστα μίλησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός ο οποίος μάλιστα κάλεσε την ΕΑΣ να ζητήσει συγνώμη από τα μέλη της…

Ο κ. Μανιός μίλησε στον Πάναγιώτη Καρανίκα χθες στην εκπομπή Γραμμή Παροναξίας του ραδιοφωνικού σταθμού Μεσόγειος Στο Κόκκινο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενθυμούμενος μάλιστα και την πρόσφατη αντιπαράθεση που είχε ο τοπικός ΣΎΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου για το θέμα της μονάδας βιοαερίου, τόνισε:

“Το γνωρίζω το θέμα, γιατί είδα και το δημοσίευμα, αλλά με το θέμα του βιοαερίου είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ιστορία της αντιπαράθεσης του τοπικού Σύριζα για το βιοαέριο, ήτανε άστοχη ενέργεια που έγινε από την Ένωση . Γιατί ; Διότι όπως γνωρίζετε, ήδη έχει γίνει η τροπολογία , ήξεραν όλοι ότι θα παρέμβει η κυβέρνηση θα κάνει μία τροπολογία που θα μπορεί να δίνει δυνατότητα εξαιρέσεων όπως είναι η Ένωση γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την Νάξο, αλλά, ενδεχομένως και άλλες περιοχές. Τι ήταν το πρόβλημα εάν θα γινότανε 15 μέρες πριν ή 15 μέρες μετά; Η νομοθέτηση; Τα προγράμματα κλείνουν και ξανά ανοίγουν αφού δεν έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια. Η Ένωση εάν έχει τέτοιο πρόβλημα να υποβάλει ξανά τώρα που έχει την νόμιμη βάση. Δεύτερον, περνάει αυτές τις μέρες στις επιτροπές της βουλής και θα ψηφιστεί, το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες . Αυτό δίνει την δυνατότητα, όχι μόνο στην Ένωση αλλά και σε απλούς πολίτες, ή ατομικά ή συλλογικά να φτιάχνουν τις λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες. Ανανεώσιμες πηγές. Υπάρχουν κατευθύνσεις , διότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ποιες είναι οι αδυναμίες της Ελληνικής κοινωνίας και της Ελληνικής δομής, οργάνωσης της οικονομίας . Το δεύτερο δηλαδή η ανακοίνωση είναι ένα θέμα που νομίζω ότι κίνησε δικαιολογημένα την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διότι δεν μπορεί εσύ σε κανένα παραγωγό να επιβάλεις όρους τέτοιους που θα πουλήσει , πότε θα πουλήσει, ξέρεις ποιο όμως είναι το τραγικό …

Παναγιώτης Καρανίκας: Από ότι μάθαμε σήμερα έχει ανακληθεί …

Νίκος Μανιός: Δεν είναι αυτό, το τραγικό αγαπητέ μου. Πριν από 10 μέρες ήμουν στην βόρεια Εύβοια και πήγα να πάρω σε ένα μπακάλη πατάτες, μαζί με τα ψώνια που έκανα και μου λέει γιατρέ μην πάρεις αυτές τις πατάτες πάρε από κείνες και μου δείχνει ένα τσουβάλι που ήταν πλυμένες. Ρωτάω, γιατί να πάρω από αυτές; Μου λέει αυτές οι πλυμένες είναι πατάτες Γαλλίας . Αν λοιπόν στις 5,6,7 του Δεκέμβρη υπήρχαν σε ένα χωριό της Εύβοιας πατάτες Γαλλίας και δεν μπορούμε εμείς σαν Ελλάδα και σαν Νάξος να αισθανόμαστε καλά… Δεν αφορά μόνο την Ένωση, δηλαδή θα έπρεπε ήδη να στείλουμε τις πατάτες Νάξου στην Ελληνική αγορά. Ποιος μας φταίει; Ο παραγωγός που θέλει να την πουλήσει ; Εγώ δεν θέλω να την σχολιάσω την απόφαση, γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι είναι παράλογη και αποδεικνύεται και παράνομη , διότι την ανακάλεσαν και καλά έκαναν. Θα πρέπει ακόμη και να ζητήσουν και μια συγνώμη από τα μέλη της Ένωσης και να τους εξηγήσουνε ότι εντάξει έκαναν μια άστοχη ενέργεια , ότι δεν θα επαναληφθούν ξανά τέτοιες άστοχες ενέργειες και οι παραγωγοί πρέπει να αισθάνονται ότι είναι εθελοντικά μέλη της Ένωσης και όχι υποχρεωτικά. Εάν δεν είσαι εθελοντικά μέλος σε μία Ένωση , σε μία εταιρεία, ανώνυμος εταιρία είναι…

Παναγιώτης Καρανίκας: Έγιναν αγώνες για το συνεταιριστικό κίνημα άλλωστε…

Νίκος Μανιός: Έκαναν αγώνες και είδαμε ότι έχει αφήσει αρνητικές εμπειρίες όλο αυτό ..Πρέπει λοιπόν να δοθούν οι λύσεις. Και κάτι άλλο… Αστοχίες της διοίκησης ενδεχομένως να γίνονται σε όλες τις διοικήσεις , δεν πρέπει να φέρνει αυτό στον κόσμο ένα αίσθημα αντίθετο με την έννοια του συνεταιρισμού. Είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια του συνεταιριστικού κινήματος και άλλο πράγμα είναι η διαχείριση. Εάν γίνονται διαχειριστικά λάθη , πολιτικής και ότι άλλο να παρεμβαίνουν και τα μέλη να τα διορθώνουν . δεν μπορούμε να καταργήσουμε να εξαφανίσουμε, είναι μεγάλο λάθος, την αξία του συνεταιρισμού, της συνεργατικής δουλειάς…

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα