Δ. Παπαδημούλης : Δεν συμφέρει την Ελλάδα ο ‘εθνικισμός του εμβολίου’

0

“Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει τα ίδια λάθη, αρνούμενος να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών του στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Δεν συμφέρει την Ελλάδα ο ‘εθνικισμός του εμβολίου’ – Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει ως χώρα, πρωτίστως, είναι η Ευρώπη να κάνει καλύτερα την δουλειά της”

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις εξελίξεις στο πεδίο του εμβολιασμού και των εμβολίων, φιλοξενεί η εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής».

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει την ανάγκη για «περισσότερη διεθνή και πολυμερή συνεργασία στη βάση κοινών αποδεκτών κανόνων και παραδοχών» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την «σωστή και θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαπραγματευτεί ενιαία με τις φαρμακευτικές του φαρμάκου», η οποία «δυστυχώς συνοδεύτηκε από τραγικά λανθασμένες επιλογές». «Ένα από τα σημερινά, αν μη τι άλλο, παράδοξα είναι πως με δημόσιο χρήμα των ευρωπαίων φορολογουμένων παράγονται αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα» συμπληρώνει.

Χαρακτηρίζει ‘ιδεοληπτική’ την «επίμονη άρνηση της Κομισιόν να αντιμετωπίσει με όρους δημοσίου συμφέροντος την διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές του φαρμάκου», προσθέτοντας πως «η αντίθεση της ΕΕ για άρση των κανόνων για τις πατέντες αντί να επιλύει, επιτείνει το πρόβλημα της παραγωγικής ικανότητας και επάρκειας εμβολίων για τον έγκαιρο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Όπως επισημαίνει, «από την έναρξη της πανδημίας έχει καταστεί σαφές ότι τα εμβόλια αποτελούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ στη μάχη κατά της πανδημίας. Αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Ως εκ τούτου, ο μαζικός και έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Γι’ αυτό και η αναζήτηση λύσεων που θα επιταχύνουν τον μαζικό εμβολιασμό είναι ύψιστης σημασίας».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως η πρόταση αυτή «είναι, μεταξύ άλλων, βιαστική λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι στιγμής», ενώ πρέπει να υπάρχουν και όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, βάσει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

«Ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Ο πλήρης σεβασμός στην αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων πρέπει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για κάθε σχέδιο ή δράση που θα αναληφθεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη και εφόσον ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη καθολικός» συμπληρώνει.

Δεν παραλείπει τέλος να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για τον τρόπο που συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, αρνούμενος να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών του. Απέναντι στη νέα έξαρση κρουσμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την επιβολή νέων ‘έξυπνων μέτρων’, ως συνέχεια του αποτυχημένου λοκντάουν που βιώνουμε εδώ και τέσσερις μήνες με τις καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την αποστολή μηνυμάτων».

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα