«Είναι σίγουρο ότι θα έρθει» και στην Ελλάδα η μετάλλαξη του κορωνοϊού

0

Σίγουρος ότι είτε το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προκάλεσε συναγερμό στην ΕΕ είναι ήδη και στην χώρα μας είτε είναι «καθ’ οδόν» και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φτάσει στην Ελλάδα, εμφανίστηκε μιλώντας στο iatropedia ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ Τιμοκράτης Καραμήτρος. «Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη», όπως εκτίμησε.

Σε αυτήν την κατάσταση συναγερμού, η Ελλάδα εξετάζει το αν θα ακολουθήσει άλλες χώρες που ήδη απαγόρευσαν πλήρως τις πτήσεις αλλά και τις θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις (μέσω του τούνελ της Μάγχης) με την Βρετανία.Σε αυτές συγκαταλέγονται ήδη η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Η απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί και κεντρικά από την ΕΕ.

Προς το παρόν, διευρύνθηκε το διάστημα της κατ’ οίκον απομόνωσης που προβλέπεται για αφίξεις από το εξωτερικό στις 7 ημέρες αντί 3 ημερών για αφίξεις από άλλες χώρες). Τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν να εξειδικευτούν περαιτέρω από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσδιορίζει ότι όλοι οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένουν σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στην σχετική φόρμα PLF (με μόνη εξαίρεση την παραμονή τους για  μικρότερο διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει μέχρι την προγραμματισμένη αναχώρησή τους).

Σε κάθε περίπτωση όπως και όλοι οι άλλοι επιβάτες, πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν κάνει και να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.

Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα