Ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ : Σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων

0

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Φθιώτιδας Ιωάννη Σαρακιώτη και θέμα της τις σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων.

 

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της συνταγογράφησης των εμβολίων για τον ιό της γρίπης, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθειά τους από τα φαρμακεία με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να παραμένει ακάλυπτο.

– Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κας Ματίνας Παγώνη: «Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σήμερα και να μην έχουν τα φαρμακεία εμβόλια. Αυτό είναι απαράδεκτο που έχει γίνει. Να δούμε τι θα μας πούνε (σ.σ. από το Υπουργείο), συνήθως τίποτα».

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι των παρατηρούμενων καθυστερήσεων στην προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων εν μέσω της φετινής υγειονομικά δυσχερούς κατάστασης;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό της άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος;

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Σημαντικές καθυστερήσεις στην προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων»

Η έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει σημαντική πίεση στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τα μέλη των ευπαθών ομάδων κατά κύριο λόγο να χρειάζονται συχνά νοσηλεία ή και την είσοδό τους στις Μ.Ε.Θ.. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ήδη από το καλοκαίρι την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του Υπουργείου όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κοινό ιό της γρίπης.

Ενδεικτικά, τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας: «Είναι αδύνατον να διαφοροδιαγνώσουμε με βάση την κλινική εικόνα, εάν θα πρόκειται για τον SARS-CoV-2 ή για τον ιό της γρίπης. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει έγκαιρα ο εμβολιασμός». Παράλληλα, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας ανέφερε: «Όταν ο ασθενής θα έχει τη γρίπη, θα είναι εξασθενημένο το αμυντικό του σύστημα, επιβαρυμένο το αναπνευστικό του σύστημα και άρα αν μολυνθεί (από κορωνοϊό) θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά».

Συνεπώς, η εγρήγορση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για την άμεση προμήθεια του αναγκαίου αριθμού εμβολίων ήταν αυταπόδεικτα επιβεβλημένη. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της συνταγογράφησης των εμβολίων για τον ιό της γρίπης, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθειά τους από τα φαρμακεία με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού να παραμένει ακάλυπτο. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κας Ματίνας Παγώνη: «Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σήμερα και να μην έχουν τα φαρμακεία εμβόλια. Αυτό είναι απαράδεκτο που έχει γίνει. Να δούμε τι θα μας πούνε (σ.σ. από το Υπουργείο), συνήθως τίποτα».

Επειδή, βάσει των συστάσεων των ειδικών επιστημόνων, ο φετινός έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού για τον ιό της γρίπης κρίνεται επιβεβλημένος.

Επειδή, γνώμονας της πολιτικής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οφείλει να είναι η εξασφάλιση ότι τα ενδεχόμενα περιστατικά θα είναι όσο το δυνατόν ηπιότερα, με τελικό σκοπό την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι των παρατηρούμενων καθυστερήσεων στην προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων εν μέσω της φετινής υγειονομικά δυσχερούς κατάστασης;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό της άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα