Κορωνοϊός : Η επιδημιολογική εικόνα σε όλη τη χώρα – 6 νέα κρούσματα στις Κυκλάδες

Η Κύθνος βγήκε από το από το «βαθύ κόκκινο» και εντάσσεται στο «κόκκινο»

0

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη 2.782 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 805. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, εντοπίστηκαν 1.263 νέα κρούσματα στην Αττική και 413 στη Θεσσαλονίκη.

Στις Κυκλάδες εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα : 2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, 1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου,1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά παρουσιάζει δειλά σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 παραμένει σε επίπεδο υψηλότερο των 400 ανά ημέρα, αλλά χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Συγχρόνως, παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων κατά 4%.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%.

Ο δείκτης Rt σε όλη την επικράτεια είναι στο 0,97-0,98, λίγο κάτω από τη μονάδα. Και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους μας, το ίδιο μάλιστα συνέβη και στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ότι με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι.

Στην Αττική, με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργό κρουσμάτων, η επιδημία συρρικνώθηκε για τρίτη εβδομάδα στη σειρά σε ποσοστό 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, φαίνεται ότι καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, σε ποσοστό που κυμάνθηκε μέχρι και 14%.

Οι επιδημιολογικές, λοιπόν, μετρήσεις αυτής της εβδομάδας ισχυροποιούν το σήμα που παρατηρείται εδώ και δύο εβδομάδες, ότι τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη η επιδημία δείχνει σημαντικά σημεία βελτίωσης.

Επίσης, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατεβαίνει και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

19  Περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή.

Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά selftests, μέχρι σήμερα περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ατομικές συσκευές selftest έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ποσοστό των ατόμων που προσέρχονται για έλεγχο από επαγγελματία υγείας, για οποιοδήποτε λόγο εντός 3 ημερών μετά από selftest, είναι εντός της αναμενόμενης κλίμακας, δηλαδή περίπου 1%-2% επί του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας μέχρι σήμερα είναι 4.392 και στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί, δηλαδή ήταν μέρος αλυσίδων μετάδοσης που δεν ήταν σε περιορισμό και ως εκ τούτου έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής.

Η κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ :

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα