Κορωνοϊός: 2 νέα κρούσματα στη Θήρα,1 στη Μύκονο – Πως λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα

733 νέα κρούσματα συνολικά , 262 διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι - ανησυχία από τις μεταλλάξεις

0

733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163946, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3511 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα του κορωνοϊού  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ :

355 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική – τα μισά από το σύνολο των 733.

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 76 νέα κρούσματα και η Χαλκιδική με 10 νέα κρούσματα.

Στις Κυκλάδες καταγράφονται 2 νέα κρούσματα στη Θήρα και 1 στη Μύκονο.

Η Αχαΐα σημειώνει 71 κρούσματα, 19 το Ρέθυμνο  και 21 Εύβοια.

Ανησυχία προκαλεί και ο αυξανόμενος αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μετάλλαξης στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 403, εκ των οποίων τα 397 είναι τα βρετανικής μετάλλαξης και τα υπόλοιπα 6 της νοτιοαφρικανικής.

Για πρώτη φορά η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανιχνεύθηκε και στα Ιωάννινα με 2 κρούσματα.

Μέχρι τώρα είχε ανιχνευθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη με 4 κρούσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage
Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage-βρετανική μετάλλαξη ) ανιχνεύθηκε σε:
⋅114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
⋅10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)
⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
⋅9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
⋅1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa-νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το πρωί και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου περεταίρω περιοριστικά μέτρα ισχύουν στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για Θήρα, Μύκονο, Χαλκίδα, Πάτρα και Άγιο Νικόλαο Κρήτης είναι :

Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους -η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους Λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Για τα σχολεία προβλέπονται τα εξής:

Εξ αποστάσεως θα είναι η εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στον Δήμο Πάτρας, Δήμο Χαλκίδας, Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις με τηλεκπαίδευση) στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λέσβο, Ανδραβίδα-Κυλλήνη της ΠΕ Ηλείας, Ζάκυνθο, Δήμο Τεμπών της ΠΕ Λάρισας, Δήμο Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας, Δήμο Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης,  Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας, Δήμο Τανάγρας, Δήμο Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης, Δήμο Θηβαίων, Δήμο Σπάρτης.

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια σε Θήρα και Μύκονο.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα