«Κυβερνητική επιλογή η φθηνή εργασία και η βίαιη αποδιάρθρωση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην πεπατημένη του ΔΝΤ»

0

“Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αμέσως μετά τις εκλογές απελευθέρωσε τις απολύσεις και αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αντιμετώπισε εξ αρχής την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας και περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεωνΔεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας”, υπογράμμισε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε :

“Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση της, απευθυνόμενος σε εργαζομένους που βρίσκονται είτε σε αναστολή σύμβασης είτε σε υποχρεωτική μείωση μισθού και εκ περιτροπής εργασίας, υποχρεωτικής επιβολής απλήρωτων υπερωριών, μείωσης του δώρου των Χριστουγέννων και μονομερούς καθορισμού των υπερωριών από τους εργοδότες.

Σε αυτήν τη λογική κινούνται και οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας που εξειδικεύουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

 

1.Σε σχέση με το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας για έξι μήνες με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση όφειλε ως προτεραιότητα να στηρίξει τις υπάρχουσες θέσεις. Οι φορείς των ΜΜΕ έθεσαν ευθέως το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις υπάρχουσες 250.000 θέσεις εργασίας. Η απάντηση είναι ότι επιχειρεί τη βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας με φτηνές αμοιβές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν θέτει ως προϋπόθεση την απαγόρευση προηγούμενων απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν. Αναφέρει απλώς ως όρο να μην μειωθεί γενικά «ο αριθμός των θέσεων εργασίας», χωρίς σαφή αναφορά εξασφάλισης για τους σημερινούς εργαζόμενους και τις εργασιακές συμβάσεις τους, ανοίγοντας προφανώς το δρόμο των απολύσεων και της αντικατάστασης τους με χαμηλόμισθους εργαζόμενους!

2.Μείωση Ασφαλιστικών εισφορών: Προβλέπεται διπλάσια μείωση για τους εργοδότες, ελάχιστη μείωση για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων, που έχουν υποστεί πολλαπλάσια μείωση μισθών και εισοδημάτων.

3.Εμπαιγμός συνταξιούχων ως προς τα αναδρομικά: Θα αποδοθούν μόνο τα 1,4 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 3,9 δις ευρώ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι βάσει της απόφασης του ΣΤΕ. Θα λάβουν τα αναδρομικά από τις περικοπές της κύριας σύνταξης μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που είδαν περικοπές από την επικουρική ασφάλιση και τα δώρα δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει τους συνταξιούχους στη μοίρα τους. Κατάργησε τη 13η σύνταξη και δεν έχει κάνει σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία καμία πρόβλεψη για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

4.Η ανακοίνωση αλλάγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82,με δεδομένη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις κατευθύνσεις του σχεδίου Πισσαρίδη, προμηνύει σκληρές επιλογές εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τις πάγιες επιλογές του ΔΝΤ.

5.Ως προς τις 300.000 εκκρεμείς συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους συνταξιούχους, να δώσει επιτέλους τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αντί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, να εξηγήσει πως τριπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις από τις εκλογές μέχρι σήμερα, όπως μόλις προχθές ανέφερε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ!”

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα