Κώστας Αρβανίτης προς Κομισιόν: Όχι άλλα παιχνίδια καθυστερήσεων με το Κράτος Δικαίου – Δράση & κυρώσεις, τώρα!

0

Να μπει επιτέλους τέρμα στους τακτικισμούς και τις καθυστερήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αρχίσει τώρα ουσιαστική δράση με κυρώσεις σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου ζήτησε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρώτη ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στα κράτη-μέλη, σήκωσε ψηλά τους τόνους στην παρέμβασή του, σε μια συζήτηση στην οποία η ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας βρέθηκε στο στόχαστρο.

«Αν αυτό ήταν αγώνας του Euro, οι θεατές θα είχαν εγκαταλείψει τις εξέδρες», σημείωσε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις, ενώ έκανε λόγο και για «παράλληλο σύμπαν» στο οποίο βρίσκεται η Επιτροπή, καθώς αμελεί συστηματικά να αξιοποιήσει και να προχωρήσει την σημαντική πολιτική δουλειά που έχει υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δημοσιογράφοι δολοφονούνται, ΜΜΕ χτυπιούνται, δικαστές διώκονται. Δε μπορούμε να τα αφήνουμε έωλα αυτά, καθώς κάποιοι παίρνουν φόρα. Και μιλώ για τον κύριο Όρμπαν και τους φίλους του», υπογράμμισε λίγες μόλις ώρες μετά την παλινωδία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνταχθεί τελικά (μετά από έντονες αντιδράσεις και με μια ημέρα καθυστέρηση) με τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που επικρίνουν ανοιχτά τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για το νέο αντιδημοκρατικό του νομοθετικό παραλήρημα κατά των LGBTQI.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα Κράτους Δικαίου αυξάνεται διαρκώς, προς όλες τις κατευθύνσεις και χωρίς διακρίσεις, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις «προσελκύουν» με τις πράξεις τους το ενδιαφέρον των Ευρωβουλευτών, με πιο πρόσφατο -και όχι μοναδικό- παράδειγμα την κλειστή συνεδρίαση της Υπομοάδας Κράτους Δικαίου της Επιτροπής LIBE με θέμα την Προστασία των Δημοσιογράφων στην Ελλάδα στον απόηχο της δολοφονίας Καραϊβάζ, συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια:

 

Κύριε Επίτροπε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εισηγητή, Domenec Ruiz Devesa για την εξαιρετική δουλειά και τη συνεργασία.

Όμως θέλω να σας επιστήσω την προσοχή κύριε Επίτροπε, στο ότι σήμερα, με το παρόν ψήφισμα, σύσσωμες οι δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, σας καλούμε να δράσετε, και όχι να παίζετε καθυστερήσεις. Αν ήταν ματς του Euro, θα είχαν εγκαταλείψει τις εξέδρες οι θεατές.

Να μην αρκεστούμε απλά στην διαπίστωση και περιγραφή του προβλήματος, αλλά με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε να προστατέψουμε το Κράτος Δικαίου! Με κάθε τρόπο! Σε κάθε γωνία της Ευρώπης, Χωρίς αστερίσκους, και για όλες τις χώρες. Για όλα τα κράτη μέλη. Και με κυρώσεις.

Τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα εντάσσονται στον πυρήνα του κράτους δικαίου, και στον πυρήνα αυτού που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως Ευρώπη της Δημοκρατίας. Και εδώ έχουμε πλέον συστηματική παραβίαση.

Δημοσιογράφοι δολοφονούνται, μέσα μαζικής ενημέρωσης χτυπιούνται, δικαστές διώκονται. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα θέμα στον πυρήνα. Δε μπορούμε να τα αφήνουμε έωλα αυτά, καθώς κάποιοι παίρνουν φόρα. Και μιλώ για τον κύριο Όρμπαν και τους φίλους του.

Το ΕΚ εισηγήθηκε, εργάστηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε μπορεί να είναι σε παράλληλο σύμπαν.

Προχωρήστε.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα