Ναι υπό αυστηρούς όρους για την δημιουργία σούπερ μάρκετ

0

Θετική είναι η γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά το θέμα της «Ανέγερσης νέας υπεραγοράς με τμήμα υπογείου συνολικής κάλυψης και δόμησης 2.323,96 τ.μ. σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. εμβαδού 12.114,36 τ.μ. στην περιοχή Κωστέρα εκτός οικισμού Χώρας Νάξου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της νήσου Νάξου».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων λαμβάνοντας υπόψιν της την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την υπουργική απόφαση με την οποία το πυργόσπιτο στη θέση “Κωστέρα” με επιγραφή της οικογένειας Παλαιολόγων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας ακτίνας 50 μέτρων αποφάσισε “Υπέρ της καταρχήν αποδοχής του αιτήματος ανέγερσης νέας υπεραγοράς σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην περιοχή Κωστέρα, εκτός οικισμού Χώρας Νάξου, σύμφωνα με τα υποβληθέντα αρχιτεκτονικά σχέδια και τεχνική έκθεση, με την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας που ισχύουν στην περιοχή και την προϋπόθεση τήρησης ορισμένων όρων”.

Στους όρους που θέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ αλλων τα παρακάτω:

– Να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν υπό τις οδηγίες και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το πηγάδι με το ορθογώνιο πρόσκτισμα και το ορθογώνιο κτίσμα με την αετωματική απόληξη.

– Να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του μεγέθους του κτηρίου της υπεραγοράς από την πλευρά του μνημείου, με εξάντληση των δυνατοτήτων μετατόπισής του κατά το Π.Δ. 1032/1996 και με μεταφορά της ράμπας τροφοδοσίας σε πρόσφορο σημείο της οικοδομής από την άλλη πλευρά του οικοπέδου, προκειμένου καμία κατασκευή να μην χωροθετείται εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου.

– Να επεκταθεί η δενδροφύτευση με ενδημικά δέντρα και φυτά επί του ανατολικού ορίου του ακινήτου μέχρι το βόρειο όριο της επαρχιακής οδού προκειμένου να μειωθεί η οπτική επαφή με το προστατευόμενο μνημείο.

– Οι εργασίες να γίνουν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως και γραπτώς 10 ημέρες πριν από την έναρξη τους.

Πηγή: businessnews.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα