Νοτοπούλου-Σαντορινιός: Καμία στήριξη σε τουριστικά καταλύματα, γραφεία και λεωφορεία και τον θαλάσσιο Τουρισμό

0

«Ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ψίχουλα και σε λίγους. Αφήνει μάλιστα εκτός, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, μοιράζοντας υποσχετικές», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση καθώς δεν προσφέρει καμία στήριξη σε τουριστικά καταλύματα, γραφεία και λεωφορεία και τον θαλάσσιο Τουρισμό και ζητούν άμεσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης να διορθώσει την αδικία αυτή.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κοινή δήλωση :

«Ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ψίχουλα και σε λίγους. Αφήνει μάλιστα εκτός, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, μοιράζοντας υποσχετικές.

Παρά την έγκριση της Κομισιόν για πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, η Κυβέρνηση διαθέτει μόλις 420εκ από το σύνολο του προγράμματος. Επιλέγοντας μάλιστα να ενισχύσει τον κλάδο των καταλυμάτων με το πενιχρό 5% και των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων με 2,5%, ενώ αφήνει τελείως εκτός τις επιχειρήσεις θαλάσσιου Τουρισμού.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων να βάλει φρένο σε όποιες ελπίδες για βοήθεια είχαν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο υποχρεωτικός όρος για την ένταξη στο πρόγραμμα της ύπαρξης προσωπικού το έτος 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, καθιστά απαγορευτική την ένταξη της πλειονότητας των τουριστικών καταλυμάτων-ενοικιαζόμενων δωματίων, διότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι στην πλειοψηφία τους οικογενειακές και υπό ομαλές συνθήκες λειτουργούν εποχικά για μερικούς μήνες το χρόνο. Αντίστοιχη είναι η αδικία που υφίστανται πολλά τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, που επίσης αποτελούν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Καλούμε το Υπουργείο, άμεσα, να διορθώσει την αδικία αυτή, αναδιατυπώνοντας τους όρους της προκήρυξης, γιατί αλλιώς θα μείνουν εκτός  – και των ελάχιστων έστω – ενισχύσεων, αυτοί που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δεν έλαβαν την αναγκαία οικονομική στήριξη και αποκλείστηκαν από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και έκτακτα μέτρα. Με την αβεβαιότητα της εξέλιξης των κρατήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας, η βιωσιμότητα τους είναι επισφαλής.

Διεκδικούμε για λογαριασμό όλων τα αυτονόητα: Την αύξηση των ενισχύσεων και την διάθεση τους με προοδευτικά και αντικειμενικά κριτήρια».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα