Ν. Συρμαλένιος : Υποστελέχωση και δυσλειτουργία του Π.Π.Ι. Κέας

Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή

0

 Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά τις επιστολές της Δημάρχου Κέας κ. Ειρήνης Βελισσαροπούλου και της διευθύντριας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (Π.Π.Ι.) Κέας κ. Θεώνης Λυκοθανάση, με θέμα την τραγική υποστελέχωση και δυσλειτουργία του Κέντρου, η οποία εγκυμονεί κινδύνους  για την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Η Δήμαρχος στην επιστολή της αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει ενημερώσει -εγγράφως, προφορικά και κατ’ ιδίαν το υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ και την Περιφέρεια για την έντονη υποστελέχωση του Ιατρείου  σε ό, τι αφορά στο ιατρικό προσωπικό, χωρίς να υπάρξει μία βιώσιμη λύση.

Αναφέρει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς η αγροτική ιατρός, έχοντας ολοκληρώσει 24ωρη εφημερία, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει έκτακτο περιστατικό, ζήτησε να επιστρέψει στο σπίτι της για να ξεκουραστεί και η γενική ιατρός δήλωσε ασθένεια στη μέση της και αδυναμία να ανταποκριθεί στην εφημερία.

Μετά από παρέμβαση της Δημάρχου, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η γενική ιατρός δεσμεύτηκε να προσέλθει στο χώρο του Ιατρείου, μετά από φαρμακευτική αναλγητική αγωγή, που θα της επιτρέψει να εργαστεί.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΠΠΙ Κέας διαψεύδει το παραπάνω γεγονός, και παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των συμβάντων, η οποία τεκμηριώνεται από τα σχετικά τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι η παρουσία μίας Γενικής και μίας Αγροτικής Ιατρού στο Π.Π.Ι. δημιουργεί ένα καθεστώς συνεχούς εφημερίας (είτε ενεργούς είτε ετοιμότητας) κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων καθιστά π.χ. την λήψη ακόμα και μίας (1) ημέρας αναρρωτικής άδειας πρακτικά αδύνατη.

Ωστόσο, για κάθε ενεργή εφημερία θα έπρεπε να είναι διαθέσιμος ένας υπεύθυνος Γενικός Ιατρός και ένας Αγροτικός. Στην δεδομένη συγκυρία, ως μοναδική Γενική Ιατρός φέρει  την ευθύνη του Π.Π.Ι. Κέας ανά πάσα ώρα και στιγμή, επτά ημέρες την εβδομάδα, κάτι πρωτοφανές για ένα Π.Π.Ι. που εξυπηρετεί κατά τους χειμερινούς μήνες πολύ περισσότερους από τούς 2500 μόνιμους κατοίκους του, εφ’όσον έχουν παραμείνει στο νησί και οι διαθέτοντες εξοχικές κατοικίες μετά τα μέτρα εκ του COVID -19.

Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.

2020-11-25-ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ_ΠΠΙ_ΚΕΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ_ΓΙΑΤΡΟΥ_ΚΥ_ΚΕΑΣ

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα