Ξεκινούν Οι Εμβολιασμοί Των 30άρηδων, Από Πέμπτη Η Πλατφόρμα Για 40άρηδες

0

Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca .

Δίνεται στην ηλικιακή αυτή ομάδα η δυνατότητα να εμβολιαστεί νωρίτερα από όταν θα ήταν η σειρά που θα είχαν με βάση την προτεραιοποίηση, καθώς υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού με το εμβόλιο αυτό.

Θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση σε ένα άμεσο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι για παράδειγμα, όποιος κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ακολούθως, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων αυτών, 30-39 και 40-44, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκρισή της, ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.

Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί (ήδη από χθες το βράδυ) να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.

Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Σχετικά με το εμβόλιο της Johnson Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το πράσινο φως μετά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτσι και στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Σχετικά με το πλάνο των επόμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση την προτεραιοποίηση, το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 και θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Το Μάιο ξεκινάει η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αναπτύσσονται στο σύνολο  1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα αυξήθηκαν σε 1.073 ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα ακόμα MEGA εμβολιαστικό κέντρο (Πάτρα).

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας τα συνολικά κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα  στην 22η θέση  στη Ε.Ε. των 27.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα