Οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” θα επηρεάσουν τη Νάξο

0 96

Ο “Κλεισθένης” φέρνει αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, “επιβάλλοντας” τις συνεργασίες.Τι επόμενες μέρες πάει στη βουλή, προσκειμένου να ψηφιστούν όλες οι αλλαγές.

Αυτές αφορούν: 

Την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50% (από +30%) από τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν.
-Την εκλογή των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, που πλέον θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών.

Τι θα γίνει στη Νάξο 

Μετά τις παραπάνω αλλαγές στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης», αλλάζει και ο αριθμός των υποψηφίων των συνδυασμών. Πλέον ο κάθε συνδυασμός που θα διεκδικήσει το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα μπορεί να έχει μέχρι 194 υποψηφίους (συμπεριλαμβανομένων και των Κοινοτήτων).

Σε ότι αφορά το κεντρικό ψηφοδέλτιο αυτό μπορεί να έχει έως 43 υποψηφίους εκ των οποίων οι 17 θα πρέπει να είναι γυναίκες (το 40%).

Τι θα γίνει με τις Κοινότητες

Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» αλλάζει τελείως ο τρόπος εκλογής των τοπικών συμβουλίων των Κοινοτήτων και των προέδρων αυτών.

Για τις κοινότητες, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, θα στηθεί ξεχωριστή κάλπη και θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων, χωρίς να υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου.

Εφόσον ένα ψηφοδέλτιο λάβει 50%+1 ο πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο και θα είναι ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στο πλειοψηφούν ψηφοδέλτιο.

Εάν όχι, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και υποψήφιοι πρόεδροι θα μπορεί να είναι οι δύο πρώτοι των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών και θα εκλέγονται με ψηφοφορία από όλα τα εκλεγμένα μέλη του τοπικού συμβουλίου.

Για τις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους το όργανο που θα εκλεγεί θα είναι μονομελές, δηλαδή δεν θα υπάρχει τοπικό συμβούλιο αλλά μόνο πρόεδρος του χωριού.

Για τις Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους το τοπικό συμβούλιο θα είναι πενταμελές και και από 2.001 έως 10.000 το τοπικό συμβούλιο θα είναι επταμελές.

Στην πρώτη περίπτωση (κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους) συμπεριλαμβάνονται:

Τα χωριά της Νάξου Γαλήνη, Δανακός, Εγγαρές, Κεραμωτή, Μέση, Μονή, Σκαδό και τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά και Σχοινούσα. Οι κοινότητες αυτές θα έχουν μόνο πρόεδρο.

Στη δεύτερη περίπτωση (κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους) συμπεριλαμβάνονται: Τα χωριά Αγερσανί, Απείρανθος, Βίβλος, Γαλανάδο, Γλινάδο, Δαμαριώνας, Κόρωνος Κορωνίδα (Κωμιακή), Κυνήδαρος, Μέλανες, Μονή, Σαγκρί, Φιλώτι, Χαλκί και το Κουφονήσι. Οι κοινότητες αυτές θα έχουν πενταμελές συμβούλιο.

Στην τρίτη περίπτωση (από 2.001 έως 10.000 κατοίκους) ανήκει η Κοινότητα της (Χώρας) Νάξου που θα έχει επταμελές συμβούλιο.

 

You might also like More from author

Comments

Loading...