Πολυτεχνείο: Το «ξεχασμένο» δωμάτιο της Βουλής και οι «καυτοί» φάκελοι!(vid)

0

Εκατόν εβδομήντα δύο κούτες και 1.200 φάκελοι… ένα «ξεχασμένο» δωμάτιο δίπλα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής που μέσα του κρύβονται κρίσιμες πτυχές σημαντικών περιόδων της Ελληνικής Ιστορίας.

Όχι μόνον το πρακτικό συνεδρίασης για την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο, όχι μόνον ατομικοί φάκελοι βουλευτών της περιόδου 1974-1977 και υλικό του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της αιματηρής δικτατορίας, αλλά και πολλά άλλα εντοπίστηκαν σε ένα δωμάτιο πίσω από τα θεωρεία στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος και παρουσίασε τα… ευρήματα, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το πρωτότυπο αυτό αρχειακό υλικό, ανακαλύφθηκε αρχές του 2017 κατά τη διάρκεια εργασιών πυρανίχνευσης!

Η καταγραφή, σύμφωνα με τον Ν.Βούτση έχει ολοκληρωθεί, όχι όμως και η τεκμηρίωσή τους για την οποία θα εργαστούν εντατικά οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το 5ο Τμήμα της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, Κοινοβουλευτικών Αρχείων και Ιδιωτικών Συλλογών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μισοί φάκελοι που βρέθηκαν σε αυτό το… μυστηριώδες δωμάτιο, αφορούν στην περίοδο της Χούντας.

Εντοπίστηκαν ατομικοί φάκελοι βουλευτών και όχι μόνον, από την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «… αφορούν, προφανώς, επώνυμους και λιγότερο επώνυμους, καθώς και ιστορικά στελέχη όλων των παρατάξεων του κοινοβουλίου αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση».

Το πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου της χούντας το βράδυ της 17ης Νοέμβρη που τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Ατομικοί φάκελοι για τους βουλευτές της περιόδου 1974 – 1977 όπου αναφέρονται πόσες μέρες κρατήθηκαν, πόσες μέρες πήγαν εξορία, από ποια υπηρεσία πέρασαν. Υλικό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974). Χειρόγραφα πρακτικά του Ελευθέριου Βενιζέλου από συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Τα χειρόγραφα πρακτικά της Βουλής από το 1844 (πρώτο ελληνικό Σύνταγμα) έως το 1883 (κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη). Πρωτότυπα Συντάγματα με τις υπογραφές των βουλευτών. Πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και Προέδρων Δημοκρατίας.

Τι θα συμβεί με αυτό το υλικό; Θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες;

Σύμφωνα με τον Ν.Βούτση, μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση το υλικό θα αναρτηθεί, θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε όλους τους πολίτες.

Ο Ν. Βούτσης υπεραμύνθηκε της ανάγκης «να καταγραφεί επιτέλους και να μπει στη βάσανο και την υπηρεσία του επιστημονικού δυναμικού της χώρας το σύνολο των αρχείων της χώρας μας».

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μεγάλο στόχο με δεδομένο ότι τόσα χρόνια, πολύτιμα και κρίσιμα για την ιστορία της χώρας μας, αρχεία, αραχνιάζουν ή και καταστρέφονται άλλοτε από αδιαφορία των μηχανισμών της πολιτείας και άλλοτε όχι…

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον στην παρουσίαση του… «κρυφού» δωματίου. Μίλησε για «σπίθα»… «μία σπίθα για να ενεργοποιηθούν όλοι, αρχεία, άνθρωποι, συλλογικότητες, θεσμοί, έτσι ώστε το σύνολο αυτών των υλικών να διαμορφώσουν την τελική εικόνα».

Σπουδαίο, αλλά δύσκολο το εγχείρημα. Εκ του αποτελέσματος γεννιέται το συμπέρασμα.
Γιατί για παράδειγμα αυτό το δωμάτιο έμενε… «έρημο» και «μονάχο» για χρόνια; Εικασίες μόνον γίνονται (δημόσια, ε;)

Ο Νίκος Βούτσης, πάντως, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Δεν γνωρίζουμε πότε αυτό το υλικό, αυτός ο πολύ μεγάλος όγκος υλικών, είχε μετακινηθεί, ενδεχομένως ή είχε μαζευτεί από άλλους χώρους της Βουλής. Δεν ξέρουμε αν αυτό έγινε πριν από 20 ή πριν από 30 χρόνια και αν ήταν σε αυτόν τον χώρο».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε κι άλλα πολλά, ιδιαιτέρως χρήσιμα ως προς την εξαγωγή και πολιτικών συμπερασμάτων.

Τόσα χρόνια… «ξεχασμένα» ή και «χαμένα» ως προς την εξέλιξη της ιστορικής επιστημονικής έρευνας.
Μακάρι κάποια στιγμή ο πολίτης αυτής της χώρας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο «ξεχασμένων» φακέλων και «κλειστών» γραφείων.

Του το οφείλει η ίδια του η χώρα.

Περιθώριο για πολιτική αμορφωσιά, κενά ιστορικής μνήμης και «τρύπες» στα γεγονότα, δεν υπάρχει πια.

Πάντως, ο Νίκος Βούτσης δεσμεύθηκε: «Είναι όλα εδώ. Ήταν όλα εδώ. Θα είναι όλα εδώ».

Γ.Λιν

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα