Ρεκόρ καταγγελιών εργαζομένων για την μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων

0

Σαν χιονοστιβάδα συνεχίζουν να έρχονται οι καταγγελίες εργαζομένων για τις αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές των εργοδοτών όσον αφορά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, την ώρα που η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αποδέχονται σιωπηλά τα όσα επιβεβαιώνουν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Τα συνδικάτα σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου είναι τουλάχιστον τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

Οι καταγγελίες, που φτάνουν και στη ΓΣΕΕ, αφορούν επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και όλους τους κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόνο λίγες ώρες οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 270 και όλες αφορούσαν τη μη καταβολή του δώρου από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, αλλά και πολυκαταστήματα.

Ακόμα άλλες 150 καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν το δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζομένους τους στο… χέρι.

Σε άλλες καταγεγραμμένες καταγγελίες που φτάνουν στα συνδικάτα, επιχειρηματίες – εργοδότες δηλώνουν απειλητικά στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για την καταβολή του δώρου και τους δίνουν ως μοναδική επιλογή την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους, ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.

Τέλος, πολλές είναι οι περιπτώσεις των εργοδοτών που ζήτησαν από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα από το δώρο που κατέβαλε το κράτος για τους μήνες που ήταν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Από τη Συνομοσπονδία τονίζεται και πάλι ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του αυτόφωρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

ΠΗΓΗ : avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα