Στα 260 εκατ. η «αιμορραγία» από τις ρευματοκλοπές ετησίως

0

Πάνω από 260 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν στους καταναλωτές οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία σημείωσαν νέα αύξηση το 2018 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στην επιφάνεια καθώς είναι υπό εκπόνηση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Διαχειριστή από γνωστό συμβουλευτικό Οίκο, εν όψει και του σχεδίου για την μερική ιδιωτικοποίηση που αποσκοπεί στην έλευση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για τον επενδυτή που θα εισέλθει στην εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία:

  • Οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν (από το 0,2 % της ηλεκτρικής ενέργειας που διακινείτο συνολικά το 2003 – 2004, και από 1,1% το 2011 – 2012) σε 4,2% το 2016, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν σε μια πενταετία. Παρά τους ελέγχους, τα πρόστιμα και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της κλοπής ρεύματος, το ποσοστό μειώθηκε οριακά το 2017 σε 3,9% αλλά επανήλθε σε ανοδική τροχιά το 2018 (4,1%). Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε ρεύμα αξίας 260 εκατ. ευρώ που παρήχθη και καταναλώθηκε αλλά δεν πληρώθηκε γιατί εκλάπη από το δίκτυο με διάφορες μεθόδους (παρεμβάσεις στους μετρητές ή ακόμη και απευθείας σύνδεση καλωδίων στο δίκτυο διανομής) που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους.
  • Αντίστοιχη είναι η πορεία των κρουσμάτων ρευματοκλοπής που εντοπίζονται από τους ελέγχους τα οποία από 3.000 έως 4.000 το 2011 – 2012, αυξήθηκαν σε 10.000 – 11.000 το 2017 – 2018.
  • Οι επενδύσεις στο δίκτυο έπεσαν πέρυσι στα 148 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε ξεπέρασαν τα 550 εκατ. Ενδεικτικά, το κονδύλι για ενισχύσεις και βελτιώσεις του δικτύου μειώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ μια δεκαετία πριν. Πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ανέφεραν ότι το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρχει απαξίωση του δικτύου κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα υλικών στις αποθήκες του Διαχειριστή βρίσκονται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ξύλινοι στύλοι που χρειάζονται όχι μόνο για νέες παροχές αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών / φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές εκτιμώνται εφέτος σε 200.000. Έναντι αυτών στις αποθήκες του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν περίπου 20.000 με αποτέλεσμα η εταιρεία – όπως συνέβη και σε προηγούμενες χρονιές – να οδηγείται σε διαδικασίες – εξπρές για την προμήθεια των ποσοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για λόγους ασφαλείας και διασφάλισης της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

Όπως έχει γράψει η «Ν» μακροπρόθεσμα, η πλέον αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε όλη τη χαμηλή τάση, αφού ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι πως γίνεται δύσκολη η επέμβαση στο «ρολόι» για την επιβράδυνση της καταμέτρησης, ενώ παράλληλα η παράκαμψη του μετρητή γίνεται αμέσως αντιληπτή, καθώς η κατανάλωση παρακολουθείται εξ αποστάσεως σε συνεχή βάση.

Ως πιο άμεσο «αντίμετρο», η ΡΑΕ από τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόθεση της Αρχής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε ένα ποσοστό του εσόδου να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα