Στο “κόκκινο” τον Σεπτέμβρη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

0

«Κόκκινο» χτύπησαν τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα οι μεν οφειλέτες αυξήθηκαν σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο, στις δε ληξιπρόθεσμες οφειλές προστέθηκαν άλλο μισό και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανησυχητικό μάλιστα ως προς τα όρια αντοχών των φοροδοτικών δυνατοτήτων των Ελλήνων φορολογουμένων είναι και το ότι κατά τον ίδιο μήνα τα «φέσια» από τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό, και συγκεκριμένα κατά 15,6%, ανερχόμενα στα 132,18 εκατ. ευρώ από 114,32 εκατ. ευρώ τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλέτες οι οποίοι τηρούν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εκτινάχθηκαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου στον ανησυχητικά μεγάλο αριθμό των 4.351.315, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά 476.413, καθώς τον Αύγουστο ήταν 3.874.902 φορολογούμενοι. Επιπλέον δε, μέσα στον ίδιο μήνα οι «καινούργιες» οφειλές από απλήρωτους φόρους έφτασαν τα 529 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσα στο εννεάμηνο που μεσολάβησε από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου τα «καινούργια» ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ (ανήλθαν συνολικά στα 4,91 δισ. ευρώ). Με το ποσό αυτό το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκτοξευθεί στο πρωτοφανές ύψος σχεδόν των 105 δισ. ευρώ (και για την ακρίβεια στο ύψος των 104.916 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά το μέτωπο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αποδεικνύεται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες είναι εκτεθειμένοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο αριθμός των τελευταίων αυξήθηκε κατά περίπου 5.000 μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, καθώς από τους 1.222.485 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες στις 31 Αυγούστου ανήλθε σε 1.227.944 στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο εισπρακτικός μηχανισμός, η ΑΑΔΕ, αναμένεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις με επιταχυνόμενους ρυθμούς κατά το εναπομείναν διάστημα του έτους, μετά βεβαίως και από την εκπνοή της ρύθμισης για αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των οφειλών, το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» που προστέθηκε τον Σεπτέμβριο (σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές οφειλές) έφτασε τα 588 εκατ. ενώ την ίδια περίοδο το 2018 ήταν 1.419 εκατ. ευρώ, καταγράφηκε δηλαδή μείωση σε ποσοστό 58,6%. Εξαιρουμένων ωστόσο των μη φορολογικών κατηγοριών, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 529 εκατ., ενώ την ίδια περίοδο το 2018 είχε φτάσει τα 514 εκατ. (αύξηση κατά 2,9%).

ΠΗΓΗ : avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα