Συνάντηση με τον Μητσοτάκη ζητά ο δήμος Νάξος για τους Σμυριδεργάτες

0

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που  απέστειλε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ζητά την αντιμετώπιση του σμυριδικού προβλήματος στο νησί το οποίο αφορά την κάλυψη των εργαζομένων και τη συνέχιση λειτουργίας των ορυχείων.

Το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να ζητήσει το άμεσο άνοιγμα των σμυριδορυχείων, την έγκριση προς εξόρυξη 7.600 τόνων σμύριδας, τη διατήρηση του νομικού καθεστώτος για τη Ναξία σμύριδα και τη σύσταση επιτροπής η οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικότερα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

  1. Να ζητήσει το άμεσο άνοιγμα των Σμυριδορυχείων Νάξου για το τρέχον έτος 2020, με σκοπό την εξόρυξη σμύριδας και η λειτουργία και η εν γένει αξιοποίηση τους να γίνεται υπό δημόσιο καθεστώς.
  2. Να ζητήσει την έγκριση προς εξόρυξη επτά χιλιάδων εξακοσίων (7,600) τόνων σμύριδας, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν ώστε οι σμυριδεργάτες να έχουν επαρκή ασφάλιση, αλλά και για τα ένσημα που θα χρειαστούν για τη μέλλουσα συνταξιοδότησή τους.
  3. Την παραμονή ως έχει του Νομικού Καθεστώτος για την Ναξία σμύριγδα ως ορίζεται από το ΠΔ 5/9/1935 όπως ισχύει σήμερα αλλά και από την υπόλοιπη ισχύουσα Νομοθεσία.
  4. Την σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τους: α) Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, β) Εκπρόσωπο του Συνδέσμου των Σμυριδεργατών, γ) Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Μειοψηφίας και δ)τους Προέδρους των έξι Κοινοτήτων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στα όρια των οποίων λειτουργούν τα λατομεία εξόρυξης σμύριδας, ήτοι των Κοινοτήτων: Απειράνθου, Κορώνου, Σκαδού, Μεσής, Κεραμωτής και Δανακού, η οποία και θα πραγματοποιήσει άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη(είτε κατά την επίσκεψη του στη Νάξο για τα εγκαίνια του ΑΔΜΗΕ, είτε στο Υπουργείο του) και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα ή εκπρόσωπο για το σχετικό θέμα, με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και με τα πολιτικά κόμματα, με σκοπό την άμεση λειτουργία των Σμυριδορυχείων Νάξου κατά το έτος 2020 και την διασφάλιση της λειτουργίας τους ως ορίζεται με την νομοθεσία του 1935 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  5. Να καλυφθούν τα έξοδα μετακινήσεως της επιτροπής αγώνα εφόσον τούτο προβλέπεται από το Νόμο.
  6. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συμπαρασταθεί σε οποιαδήποτε νόμιμη κινητοποίηση των Σμυριδεργατών Νάξου.
  7. Να κοινοποιηθεί η παρούσα: Α) Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Β) Στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Β) Στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση, Γ) Στους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, Ε) Σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα και ΣΤ)Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα