Σύνοδος Κορυφής / Επιστροφή με άδειο καλάθι από τις Βρυξέλλες

0

ε άδεια χέρια επιστρέφει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες καθώς το τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Την εναρμόνιση δε της ελληνικής πλευράς με την αρνητική στάση της Γερμανίας -και άλλων χωρών της Ε.Ε.- στο σκέλος των κυρώσεων επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της Ε.Ε. για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός -στον αντίποδα των δημόσιων τοποθετήσεων των ενοίκων του Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων»- σημείωσε πως «το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ορίσει για κυρώσεις είναι πολύ σαφές και είναι η σύνοδος του Δεκεμβρίου. Εκεί θα αξιολογηθεί η όλη πορεία. Τότε και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη για το τι θέλει να κάνει με την Τουρκία».

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία λέγοντας πως έθιξε το συγκεκριμένο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η «κόκκινη γραμμή» για το “Oruc Reis” και το εάν αυτή είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς και ότι έχει ανακοινωθεί πως θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο.

«Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας.  Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «όλη η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως την άκουσα από την αντιπολίτευση, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται με αυτόν τον τρόπο, στα μέσα ενημέρωσης».

«Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται» επεσήμανε με παραπλανητική διάθεση μετά τις δημόσιες αντιδράσεις που πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Τέλος, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε και όπως επιθυμεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία Μητσοτάκη

Τα σημερινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία εικοσαετία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε ‘κυρώσεις ή μέτρα’, αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. δεν θα χρησιμοποιήσει καν ‘μέσα ή επιλογές’ εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί».

Μιλάει μάλιστα για «έλλειψη στρατηγικής» της κυβέρνησης, που «αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα».

Τέλος, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές». Αναφέρει δε πως «είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια».

avgi.gr

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα