Το σχέδιο εγκατάστασης στην Πάρο δύο πάρκων φαραωνικών διαστάσεων δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό ως έχει

0

Οι Φίλοι της Πάρου και της Αντιπάρου , ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Πάρο, είναι μεν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αυτό διότι προέχει η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στις οποίες τα νησιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, αλλά   θεωρούν ότι το σχέδιο εγκατάστασης στο νησί δύο πάρκων φαραωνικών διαστάσεων, μάλιστα χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό ως έχει.

Και αυτό διότι το θηριώδες μέγεθός τους δεν συνάδει με την κυκλαδική κλίμακα που είναι ο πυρήνας της ποιότητας ζωής και της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Επιπλέον, οι βοηθητικοί δρόμοι που θα χρειαστεί να διανοιχτούν προκειμένου να μεταφερθούν και να συναρμολογηθούν επί τόπου οι Α/Γ θα επηρεάσουν αρνητικά την χλωρίδα και πανίδα του νησιού και τις περιοχές Νατούρα.

Οι Φίλοι της Πάρου και της Αντιπάρου επιθυμούν να συμβάλουν, μαζί με άλλους συλλόγους, αλλά και με τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, στη ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών πάρκων τέτοιου μεγέθους στο νησί !
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εγκατάσταση ΑΠΕ μικρομεσαίου μεγέθους που θα είναι ποιο κοντά στη τυπολογία των παλαιών ανεμόμυλων που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας με τόσο πλούσιο αιολικό δυναμικό τους.

Γι αυτό και προτάσσουν μία ψύχραιμη και θετική αντιμετώπιση της εγκατάστασης ΑΠΕ στο νησί που θα είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και στην ισορροπία της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενεργειακή αυτή πολιτική θα πρέπει ταυτόχρονα να κινητοποιεί ευρωπαϊκούς, εθνικούς, περιφερειακούς, δημοτικούς και φυσικά ιδιωτικούς πόρους που θα αποσκοπούν σε μία αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και με το μέγιστο δυνατόν χαμηλό περιβαντολογικό αποτύπωμα, με την βοήθεια του αέρα και του ήλιου. Επιπλέον θα πρέπει να ενθαρρυνθούν καινοτόμοι τρόποι συμμετοχικής συγχρηματοδότησης, (πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί) καθώς και η έρευνα για ανάπτυξη άλλων πηγών.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα