Χριστούγεννα με μέτρα – χωρίς κάλαντα , ρεβεγιόν με sms και μέχρι 9 άτομα στο τραπέζι

H τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα θα κρίνει αν θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά την Πρωτοχρονιά.

0

Για διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και κατέστησε σαφές ότι δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Όπως διευκρίνισε, “και κατά την περίοδο αυτή, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα Χριστούγεννα :

1)Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

Υπενθυμίζεται πως για τις μετακινήσεις παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 6 στο σύστημα sms 13033 .

2) Θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

3) Ειδικά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχουν εκτεταμένοι και εντατικοί έλεγχοι σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί.

4) Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται η μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

5) Εκκλησίες : επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες της χώρας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές. “Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς”, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του επίκουρου καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη , που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα και επέστησε την προσοχή των πολιτών φέτος τα Χριστούγεννα.

Ανέφερε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας.  Όμως αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.

Ταυτόχρονα, τηλεδιάσκεψη για την τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών πραγματοποιήθηκε σήμερα. Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, με τον αριθμό των αστυνομικών τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να αναμένεται να φτάσει τους 5.000
Θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, και σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ.
Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα