H Διεύθυνση Δασών απαντά στις καταγγελίες της Επάρχου Τήνου

0

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος με τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο, και τις καταγγελίες της Επάρχου Νατάσας  Δεληγιάννη μέσα από τον Μεσόγειος στο Κόκκινο και την εκπομπή “Αποχρώσεις”, η διεύθυνση Δασών Κυκλάδων απάντησε.

Η ανακοίνωση

H Δνση Δασών Κυκλάδων, προκειμένου για την αποκατάσταση της αλήθειας, απαντά σε δημοσίευμα που λαμβάνει χώρα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, το οποίο αφήνει αιχμές για τη λειτουργία της στα πλαίσια της νομιμότητας στο θέμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση «Πράσα-Κάμπος Πολέμου» στο νησί της Τήνου, από ιδιωτική Εταιρεία με τα παρακάτω:

Η Υπηρεσία μας, που είναι μία από τις αδειοδοτούσες αρχές στα έργα ΑΠΕ, έχει καθήκον να λειτουργεί αυστηρά εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου ανεξάρτητα από τις τυχόν προσωπικές απόψεις των στελεχών της. Τα μέτρα και σταθμά που ακολουθεί είναι πάντα τα ίδια για όλους τους πολίτες, οι οποίοι θεωρούμε ότι εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

Παρόλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υπηρεσία καταρτίζει, αναρτά και ελέγχει δασικούς χάρτες για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και ο φόρτος είναι εξαιρετικά μεγάλος, υποθέσεις αναπτυξιακών έργων , επενδύσεων κλπ. ιδιωτικών και δημόσιων , εξυπηρετούνται άμεσα, σεβόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία .

Η προτεραιότητα στα έργα «Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας» δίδεται από το Ν.3851/2010, άρ.12 παρ. 11. «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

Το εν λόγω έργο, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή «Πράσσα – Κάμπος Πολέμου» της Τήνου, πρόκειται να υλοποιηθεί σε έκταση χορτολιβαδικής μορφής. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις (άγονες εκτάσεις που δε φέρουν στοιχεία καλλιέργειας κατά το παρελθόν) θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές με κάποιον από τους τρόπους του άρ.10 Ν.3208/03. Η επίκληση και μόνο του τίτλου δεν αποτελεί αναγνώριση. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τις Κυκλάδες, παρόλο που δεν υπάρχει τεκμήριο του δημοσίου και δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας μας η αποδοχή της.

Η Υπηρεσία δεν οφείλει να ενημερώνεται για τα πινάκια και τις δικασίμους των Δικαστηρίων, προκειμένου να εκδίδει πράξεις ανάλογα με τις ημερομηνίες που εκδικάζονται οι υποθέσεις. Οι πράξεις εκδίδονται κατόπιν αιτήσεως των πολιτών.

Η οδοποιία πρόσβασης στα έργα ΑΠΕ, αποτελεί συνοδό έργο , σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ.45 και 48 του Ν.998/79, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρ.36 του Ν.4280/2014 (ΦΕΚ Α 159/2014) και εάν δεν είναι υφιστάμενη, διανοίγεται για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με αρμοδίως εγκεκριμένη μελέτη .Ο επίμαχος δρόμος που οδηγεί στο χώρο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, φέρεται να έχει διανοιχθεί πριν περίπου 20 έτη, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας τότε, ούτε όμως και καταγγέλθηκε από τους φερόμενους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διατάραξε η διάνοιξη αυτή, ώστε να προβεί η Υπηρεσία στα νόμιμα.

Συμπερασματικά , κατανοούμε την αγωνία του τηνιακού λαού για την διατάραξη του φυσικού και αισθητικού περιβάλλοντος του νησιού, από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όμως θεωρούμε άδικο να στοχοποιούνται υπηρεσίες και υπάλληλοι που εργάζονται ευσυνείδητα και «υπερβάλλοντας εαυτόν »πολλές φορές, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αιτίες για τα προβλήματα που ανακύπτουν, είναι βαθύτερες και πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Ερμούπολη 7-11-2019

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών

Μαρία Φωσκόλου

Δασολόγος –Περιβαλλοντολόγος MSc

 

 Η συνέντευξη της Επάρχου Τήνου

 

ΝΑΤΑΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΣΠΡΟΥ – ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ

ΝΑΤΑΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΣΠΡΟΥ – ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥΗ Τήνος λέει όχι στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο νησί. Αντιτίθεται στα σχέδια εγκατάστασης σε Δημοτική έκταση και στη θέση ΠΡΑΣΣΑ – ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ, μέσω μιας παράνομης διάνοιξης, του Αιολικού Πάρκου. «Μαζεύουμε υπογραφές και αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια, γιατί επιδίωξη μας είναι να μάθουν όλοι και παντού τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας και την προσπάθειά μας να προστατευτεί το νησί μας από αυτή τη βεβήλωση λέει στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αποχρώσεις» του Μεσόγειος 105,4 στο Κόκκινο η Έπαρχος της Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Νατάσα Δεληγιάννη.

Gepostet von Αποχρώσεις Μεσόγειος FM 105,4 στο "Κόκκινο" am Freitag, 8. November 2019

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα